Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ово су 2 методе које вас могу СПАСИТИ ОД КОРОНЕ! Ево о чему је реч!

Посебна опасност од заражавања корона вирусом је током хладних дана, и то кад ради грејање.

Имунолог Златко Тробоњача објаснио је пренос короне ваздухом:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Постоје и оне ситне честице које називамо аеросолима и које у повољним условима (затворени простори) могу да лебде дуже време и особа их може удахнути те се заразити. Тада говоримо о аеросолном преносу.

На пример, ако се у затвореном простору налази већи број особа и ту бораве више сати, а међу њима има људи који шире вирус док се смеју, кашљу, говоре, онда ће концентрација тих малих честица које лебде у ваздуху бити већа па је и могућност заразе за здраве знатно већа. Међутим, редовним проветравањем концентрација тих честица битно се смањује, а самим тим и пренос вируса. Дакле, нека вам прозори буду отворени током дружења колико је то могуће или редовно проветравајте просторије. То посебно важи за пословне просторе, али и све друге затворене просторе у којима људи дуже бораве“.

Поред проветравања које вас не кошта ништа, а које је као методу званичне стратегије против короне уврстила Немачка, ту је и влажење ваздуха.

„Постоје научни радови који говоре да влажење наше дисајне слузнице смањује склоност ка респираторној инфекцији и успорава ширење вируса. Проблем је што се у зимским месецима грејемо уређајима који суше ваздух, па би по тој логици било паметно тај ваздух влажити. Међутим, сматрам да је проветравање простора ради смањења концентрације инфективног аеросола изузетно важно“, додао је имунолог.

Стручњаци саветују да се просторије проветравају посебно када је у њима више људи па тако на сваких пола сата, сат треба отворити све прозоре на неколико минута и онда их опет затворити. Током дана слузницу можете овлаживати одређеним спрејевима, то је посебно кључно ноћу како би се она опоравила.

 

 

 

 

 

Извор: жена.рс