Србија

Морате знати! ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА КРШЕЊЕ МЕРА: Домаћину славе прети казна од чак 150.000 динара

Око 1.450 комуналних инспектора и комуналних милицајаца почело је уз републичке инспекторе да санкционише кршење противепидемиолошких мера на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести.

Највише казни у последње две недеље написали су због непоштовања ограничења радног времена, недостатка дезобаријере и корона редара и непридржавања физичке дистанце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изменама закона које су ступиле на снагу 14. новембра овлашћење да санкционишу кршење противепидемиолошких мера добили су и комунални инспектори и комунални милицајци тако да су републичке инспекцијске службе добиле велико појачање. То се види и у броју инспекцијских надзора у привредним објектима у последње две недеље.

– Откако су измене закона ступиле на снагу, повећан је број надзора објеката за скоро три пута. До тада тај посао могла је да обавља само републичка инспекција и то поред санитарне и друге службе попут тржишне, ветеринарске, инспекције рада… Тако је, на пример, две недеље пре доношења измена закона, у периоду од 29. октобра до 13. новембра обављен надзор у 11.759 објеката, а у периоду од 14. новембра када су ступиле измене закона на снагу до 28. новембра надзирано је 27.144 објеката – истиче Драган Пушара, шеф ЕБРД тима за реформу инспекција при Министарству државне управе.

Како каже, привредни субјекти најмање поштују ограничење радног времена.

– Рецимо, 29. новембра написано су 22 казне због кршења ограничења радног времена, затим 9 казни за недостатак дезобаријера, 6 за непоштовање физичке дистанце и 2 за недостатак корона редара. Треба рећи да су и саме измене закона подигле ниво свести код свих нарочито привредних субјеката који се више придржавају мера – апострофира Пушара.

Доказ за то је податак да је написан готово исти број казни у истом временском периоду пре и после измена закона.

– Током две недеље пре измена закона издато је 98 прекршајни налога, а у две недеље после измена закона 93. С друге стране, током 14 дана пре измена закона написано је 195 захтева судији за прекршаје, а након измена закона 77. То показује да све више људи поштује противепидемиолошке мере јер зна да сада знатно више инспектора може да их санкционише – тврди Пушара.

Иначе, након измена закона 1.450 комуналних инспектора и комуналних полицијаца односно милицајаца имало је обуку како би се упознали са свим новим овлашћењима.

– Око 90 одсто њих је завршило обуку прошле недеље. Треба знати да није циљи инспекције само да кажњава већ и да има саветодавну и превентивну улогу. Зато на овај број казни треба додати да је сигурно 20 до 30 пута више изречено савета и упозорења – каже Пушара.

Ношење маски у затвореном простору полако прелази у навику огромној већини грађана. Због тога инспекција у последње време ретко кад пише казне за неношење маске.

-Готово да немамо таквих прекршаја. Свега неколико прекршајних налога је издато. Многи носе маске и на отвореном без обзира што то није обавеза него препорука – истиче Пушара.

Подсећања ради, од свих измена закона пажњу јавности највише су привукле новчане казне у вези са забраном окупљања више од пет људи у затвореном простору.

Према тим изменама, ко организује журку или слави славу са више од пет особа у затвореном простору ризикује казну од 50.000 до 150.000 динара.

Виновника овог прекршаја могу комуналној инспекцији или комуналној милицији пријавити и сами грађани путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор 011 6350-322.

Казне за непоштовање противепидемиолошких мера:

50.000-150.000 динара за физичко лице 50.000 – 300.000 динара за правно лице 50.000 – 150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу 50.000 – 150.000 динара за предузетнике 5.000 динара је казна за неношење маске односно 2.500 динара у року од осам дана.

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: (Курир.рс/Блиц)