Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Стигло званично објашњење Министарства финансија! Да ли гастарбајтери морају да плаћају порез?

Резиденти Србије, било да зарађују у земљи или у иностранству, плаћају порез у домовини, поручује Министарство финансија.

С обзиром на то да запослени на привременом раду ван матице имају право на порески кредит, а Србија има и бројне уговоре о избегавању двоструког опорезивања, у пракси су малобројни они који су дужни и српским финансијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду коју је остварио у пракси значи да порез у Србији мора да плати само радник запослен у држави која зараде опорезује нижом стопом од Србије. Наши прописи прецизирали су да је износ овог намета 10 процената. То значи да су у обавези да део пореза у Србији плаћају они где је ова стопа нижа. Закон предвиђа и горњу границу, такав кредит не може бити виши од пореза који би се на такву зараду платио у Србији. На порески кредит имају право гастарбајтери на раду у свим државама.

„Резиденти Републике Србије обвезници су пореза на доходак по основу прихода које остваре у Србији и у иностранству, што је решење које се примењује у највећем броју савремених држава“, објашњавају у Министарству финансија, преносе Новости.

Сходно томе, додају – и зараде које остваре резиденти Србије по основу рада код страних послодаваца у иностранству, опорезују се у Србији.

„Без обзира на то да ли Србија примењује уговор о избегавању двоструког опорезивања са државом у којој је наш резидент запослен код страног послодавца, наш резидент има право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду коју је остварио, с тим да такав кредит не може бити виши од пореза који би се на такву зараду платио у Републици Србији“, наводе.

Када је реч о уговорима о избегавању двоструког опорезивања, постоје два модела. Они потписани последњих година углавном предвиђају порески кредит, решење и из нашег закона, док неки старији гарантују изузимање.

„Постоје и уговори о избегавању двоструког опорезивања у којима је предвиђена примена метода изузимања. Према тим уговорима наши резиденти немају обавезу плаћања пореза на доходак у Србији по основу зарада које су остварили код страних послодаваца у државама са којима су такви уговори закључени“, истичу у Министарству финансија.

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс