Свет

НАПАДНУТА АМЕРИЧКА АМБАСАДА! Језиви снимци експлозија, резиденција засута ракетама (ВИДЕО)

На амбасаду САД у заштићеној, утврђеној зони ирачке престонице Багдада, испаљене су данас три ракете, саопштили су ирачки званичници.

Није јасно да ли је било повређених, али је потврђено да је нанета материјална штета и уништено неколико возила на паркингу амбасаде, пренео је АП изјаву званичника који је захтевао анонимност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасада САД је одговорила активирањме дефанзивног противракетног система Ц-РАМ, постављеног летос да би се одбијали све учесталији покушаји ракетирања америчког дипломатског представништва у главном граду Ирака.

​Овај напад изазвао је стрепње због могућих немира уочи годишњице атентата на генерала Касима Сулејманија, команданта иранске Револуционарне гарде који је по налогу Вашингтона ликвидиран 3. јануара ове године недалеко од багдадског аеродрома.

Страхујући од одмазде уочи прве годишњице атентата на Сулејманија, САД су наредили да се смањи број службеника у амбасади у Багдаду.

​Фреквентност ракетних напада против САД након убиства Сулејманија изазвала је забринутост Трампове администрације и оптужбе на рачун оружаних, про-иранских шиитских група.

Вашингтон је у септембру упозорио да ће затворити своју амбасаду у Багдаду уколико влада Ирака не предузме одлучне кораке да спречи ракетне и друге нападе про-иранских формација на америчке циљеве и интересе у тој земљи, преноси Танјуг.

Извор: sputniknews