Свет

Научник који је направио Фајзерову вакцину открио: Корона је готова, ево и када!

„Фајзерова“ вакцина јуче је стигла у Србију. Угур Сахин, оснивач „Бајонтека“ и научник који је направио ову вакцину каже да се нада да ће за неколико месеци опасти број старијих пацијената који захтевају хоспитализацију и да ће се до следеће зиме пандемија короне ставити под контролу.

Посебну наду за ову тврдњу даје му податак да ће ЕМА (Европска агенција за лекове), 6. јануара донети одлуку о вакцини америчке „Модерне“, па ће се на тржишту наћи довољно вакцина за све.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Да бисмо пандемију короне зауставили до зиме, потребно је да имунизујемо 60 до 70 одсто становника – каже Сахин за немачки DW.

Ипак, главобољу задаје нова мутација вируса која је први пут примећена у Великој Британији, али се већ појавила у више земаља Европе. Према епидемиолошким подацима, тај нови сој је много заразнији, па Британци верују да се због њега заражава чак 70 одсто људи.

Сасвим логично, намеће се питање да ли је нова мутација вируса отпорна на вакцину?

-Још не знамо, јер нисмо урадили тестове – каже Сахин и најављује да ће у наредне две недеље „Бајонтек“ проверити какав је одговор ове мутације на њихову вакцину.

-Питате ме хоће ли вакцина бити ефикасна против мутације? Научно гледано, велика је вероватноћа да хоће. Иако ова варијанта има вишеструке мутације, измењено је само један одсто релевантног протеина у вирису. То значи да је 99 одсто исти, а наша вакцина изазива имуни одговор тако што напада протеин вируса с више страна – каже Сахин.

 

 

 

 

 

 

Извор: жена.блиц.рс