Свет

„Нећете моћи да одете у кафић, ресторан, биоскоп или на утакмицу АКО НИСТЕ ВАКЦИНИСАНИ“

Кафићи, ресторани и биоскопи могу да забране муштеријама улазак уколико нису вакцинисани против корона вируса, наводи британски министар.

Надим Захави, британски министар који је задужен за заштиту грађана од ковида-19 и вакцинацију, упозорио је власнике услужних делатности и менаџере фудбалских стадиона да имају право да траже од својих муштерија доказ да су вакцинисани на корона вирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар каже да иако вакцинација није обавезна, надлежни органи желе да оживе идеју „имунолошког пасоша“, односно да се води евиденција људи који су заштићени вакцинацијом. Предлог је да у сарадњи са Светском здравственом организацијом постоји легитимација за оне који су вакцинисани и који могу да је користе при уласку у биоскопе или радње.

У разговору за „ББЦ“ Надим Захави је говорио о могућности увођења „корона пасоша“.

„Разматрамо могућности и наравно начин на који би власници и менаџери објеката знали да примају људе који су сигурни. Вероватно ће биоскопи и спортски стадиони размотрити могућност да прихвате овај систем. За сада морамо да направимо систем који је једноставан и приступачан да би се таква мера применила“, рекао је Надим Захави.

„Имунолошки пасош“ је по речима британских медија кључни део повратка нормалном животу, што ће омогућити људима да поново буду у већој групи људи без рестрикција и мера као што су физичка дистанца.

Са друге стране разматра се и неправедност према онима који се неће вакцинисати.

Надим Захави каже да ће људи морати сами да донесу одлуку.

„Мислим да ће велики део услужних делатности прихватити ову идеју, а на људима је да одлуче да ли желе или не да се вакцинишу“, закључио је министар.

Извор: М.З.М./zena.blic.rs