Србија

НЕВЕРОВАТНЕ СЦЕНЕ: У Београду крцато као усред лета, народ масовно изашао на улице

У Београду је данас сунце победило страх од коронавируса, па су упркос новим мерама, Кнез Михаилова улица и Калемегдан били пуни шетача. На Ади Циганлији тражило се паркинг место више, док је гужва на шеталишту поред језера подсећала на ону која се виђа усред лета – сви грађани су били у покрету, јер су кафићи и ресторани били, као што је и прописано, затворени.

Уместо у кафићима, као што смо и навикли, људе у центру Београда данас смо сретали како кафу пију седећи на клупама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Помисао на нове мере, на забране, у мени је прво изазивала анксиозност, осећај неслободе. Онда сам изашла напоље и схватила да свеједно може да буде пријатно”, каже за Нова.рс Јелена Марковић коју смо прекинули у разговору, који је са пријатељицом водила уз топли напитак, на клупи испред тржног центра Рајићева.

Овај тржни центар, као и све друге продавнице у центру престонице данас су биле затворене – али је на самом шеталишту било необично живахно.

Грађани, махом под маскама, сами, у групама од двоје или троје, тинејџери, пензионери, породице са децом, енергично су се мимоилазили.

По неки улични свирач је разбијао жамор пригушен маскама, док су штандови са сувенирима, новогодишњом храном и слаткишима регуларно радили.

“Већ неколико година смо овде за празнике, ми нисмо ресторан, радимо као и обично”, каже нам Биљана, која продаје ручно прављене слаткише и додаје:

“Људи на улици има исто као и сваке године у овом периоду, за сад продаја није драстично другачија него раније.”

Након центра отишли смо да видимо колико је људи решило да дан проведе у природи и већ на самом приласку Ади Циганлији нас је сачекало изненађење – колона возила која се споро кретала.

Паркинг место са макишке стране смо тешко нашли, а осећај је био као да смо се ка језеру упутили усред лета, а не почетком децембра, у току викенда у ком су на снази строге епидемиолошке мере.

“У септембру је било мање људи, баш сам изненађена”, каже нам Тања коју смо у шетњи са два детета срели на Ади Циганлији.

Наводи да јој с обзиром на лепо време, актуелне мере нису много пореметиле планове једино што би, како каже, села са децом у ресторан на неко пиће или ручак.

Извор: Нова