Србија

НИЈЕ ДОБРО! Американци имају паклени план за Србију? Нема отцепљења РС, признати независност тзв. Косова!

Фото: Јутјуб

У Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД данас ће бити одржано саслушање на ком ће учествовати стручњаци за Западни Балкан.

Они ће дати препоруке будућој администрацији, коју ће предводити Џо Бајден, о томе какве ставове треба заузети према нашем региону, а Дневни аваз наводи да има ексклузивна сазнања о томе шта ће тачно бити тражено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На састанак су позвани стручњаци за Западни Балкан, међу којима су бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, професор Универзитета “Џон Хопкинс“ Данијел Сервер и аналитичар Јануш Бугајски, који ће новој администрацији дати препоруке за даље деловање на Балкану.

Како „Аваз“ ексклузивно сазнаје, Сервер ће у свом обраћању позвати будућу администрацију САД на снажнији ангажман када је реч о спречавању сецесије Републике Српске и унутрашњим реформама у смислу слабљења ентитета, те пуном признавању државности Косова.

У свом говору ће навести да Дејтон данас служи интересима „етничких пљачкашких барона“, од којих „један наоружава своју државицу за отцепљење, други га охрабрује, а трећи се жали“.

„САД би требало да притисну Европљане да санкционишу оне који заговарају независност Републике Српске, као и да ојачају и преместе своје трупе, уз видљиву подршку САД, у град Брчко на североистоку земље како би блокирали сецесију“, наводно ће рећи Сервер.

Такође, рећи ће и да Европа и САД желе постдејтонску БиХ која се може квалификовати за чланство у ЕУ, а то значи измене устава и БиХ која се не темељи на етничким поделама.

На реду и Косово, Ангела да каже…
„Аваз“ сазнаје и да ће Сервер навести да и даље постоје проблеми између Србије и Косова, као и унутар БиХ, где је Србија, такође, фактор.

„Све што сам предложио биће лакше ако Србија помогне“, рећи ће Сервер уз напомену да Косову треба коначно признати независност.

„Главни амерички циљ дијалога је узајамно признавање и размена амбасадора. Председник Бајден и канцеларка Ангела Меркел требало би експлицитно да објаве овај циљ и да притисну чланице ЕУ које нису признале тзв. Косово да изјаве да ће га признати најкасније док то учини и Србија.

„Чланство у УН-у ће захтевати од Американаца да увере Русију и Кину да не стављају вето“, навешће Сервер.

 

 

 

 

 

Извор: Аваз.ба