Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ЈАНКОВИЋ И ОТКРИО СВЕ О НОВИМ МЕРАМА И ВАКЦИНИ: Нажалост, очекујем отпор према вакцинацији! Ево шта следи!

Члан Кризног штаба Владе имунлог др Срђа Јанковић рекао је данас да је „Фајзер Биотек“ вакцина најбижа регистрацији у Србији, да, на жалост, очекује да у нашој земљи буде отпора према вакцинацији и апеловао на грађане да се, када су у питању вакцине, не воде земљама њиховог порекла, већ научним испитивањима.

Он је гостујући у јутарњем програму „ТВ Прва“ истакао да ће наша Агенција за лекове и медицинска средства регисторавти све вакцине које буду прошле испитивања, чији су критеријуми исти свуда у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У зависности од тога колико вакцина буде регистровано грађани ће моћи да бирају, сваку за коју постоје долази да је безбедна наша Агенција за лекове ће регистровати. Која ће бити прва, то зависи од тога која ће најпре добити доказе. Овде се много прича о земљама порекла вакцина. Ово није песма Евровизије, па да дамо 12 поена песми из земље која нам се свиђа, а да често песму и не слушамо. За мене је меродавна научна методологија. Зелено светло се даје на основу студија које имају исте критеријуме свуда у свету. „Фајзер“ је најближа регистрацији и у другим земљама – рекао је др Јанковић.

Навео је да свака од вакцина има своје специфичности, али је важно да су безбедне.

– Свака вакцина има своје специфичности. Ми од сваке очекујемо минимално трајање имунитета које ће грађане заштити. Оно што је важно, јесте да је безбедна и да штити од ковида, да делује. Постоје разлике у грађи, „Фајзер“ и „Модерна“ су РНК, док су „Спутњик В“ и Оксфордска вакцина векторске. И једна и друга се заснива на томе да се синтетише вирусни протеин, и тако настаје имунитет у самом организму. Простије, лична карта вируса без вируса, отисак прста вируса, а да није сам вирус, не може да нас нападне – каже др Јанковић.

„Очекујем отпор“

Истакао је да очекује отпор вакцинацију у нашој земљи.

– Нажалост, очекујем отпор према вакцинацији. За неке људе вакцина је нешто против чега су априори. Један број људи из неких разлога, идеолошких претпостављам, виде у вакцини зло, а заразне болести не виде као зло. И то је велики проблем. Често се дискусија пребацује на терен обавезности вакцине, а није обавезна, сем за оне који су на послу изложени опасности. Вакцина нас спасава од заразне болести – рекао је он и додао.

Да бисмо створили такав колективни имунитет да можемо да говоримо о елиминацији вируса са наших простора сигурно нам треба 70 процената заштићених, то укључује и оне који су прележали болест и стекли имунитет. Да ли ћемо то остварити и којој брзином зависи од низа чинилаца. Али наравно да је искоренивање овог вируса крајњи циљ вакцинације – објаснио је др Јанковић.

„Може да се деси да неко ко је вакцинисан буде заражен“

Рекао је да се нада да ће вакцина против корона вируса бити ефикаснија од оне против грипа.

– У начелу може да се деси да неко ко је вакцинисан буде заражен, то је податак који је прелиминаран, ако је исто као против грипа, то би било око 60 одсто. Вакцина против грипа није идеална, али штити у одређеној мери. Надамо се да ће вакцина против короне бити ефикаснија – каже.

„И они који су прележали корону треба да се штите као и да нису“
На питање колико се антитела задражавају у организму, одговорио је да је то индивидуално и додао да би и грађани који су прележали корона вирус требало да се понашају као да нису.

– То је иднивидуално, али свакако да се задржавају по неколико месеци код већине људи. Код неких се ни не развију, код неких окопне, а имамо и људе код којих су се задржала све време а да су прележали болест на почетку пандемије. Изгледа да овај вирус поред свега што ради и саботира наше имунске одговоре. Код некога та саботажа успе мало боље, код некога не, али вирус омета наше ћелије у покушају да сам преживи. Констатовали смо да имунитет код свих људи није потпун, колико је трајан видећемо. Исто тако, треба се отети и погрешном утиску да га нема, осбе које су пречлежале и те како имају заштиту – рекао је др Јанковић и додао.

– И они који су прележали треба да се штите као и да нису. Људи се из дана у дан заражавају, сада нема времена да се уради студија, али то нам не одговара у овом тренутку, колективни имунитет стећи брзо. Нема ничег доброг у томе што се зараза проширила. Када су у питању медицински радници, један да је заражен, не желимо то да видимо, а сигурно да их је заражен значајан број, као што је заражен значајан број грађана свих професија – наводи.

„Још увек нисмо одредили нове мере“

Када су у питању нове мере, уколико ове које су на снази не буду дале резултете, Јанковић каже да оне још увек нису одређене.

– Ми се надамао заравњену криве, уколико се то не догоди, још увек ништа нисмо одредили. Суштина је да шта год чинили морамо да спречимо контакте, као и да уколико до контаката ипак дође, они буду заштићени, да се носи маска свуда и увек где су људи у контакту и да се сва окупљања која нису насушно потрбна одложе за ситуацију после епидемије.

„Постоје важније ствари од скијања“

Истакао је да га ни мало не радује чињеница да су на већини наших планина, попуњени капацитети.

– Не бих да улазим у полеминку, у медицинском делу Кризног штаба сви смо сложни. Видели смо да су неки од нас дошли под личне нападе, као професор Тиодоровић, што су се дрзнули да кажу да постоје важније ствари од скијања. Е па и ја ћу да каже. Постоје важније ствари од скијања. То је већ у супротности са мерама које су на снази – рекао је др Јанковић и додао да би за празнике требало да славимо што нисмо некога заразили.

Празнична жеља

– Ја бих да празнујемо у својој души и да славимо то што нисмо заразили некога током празника. То је моја жеља за празнике свима – рекоа је он.

„Напад на једног је напад на све нас“

Др Јанковић се осврнуо и на непријатност коју је доживео његов колега из Кризног штаба, професор Тиодоровић.

– Ја лично нисам имао непријатности, али то није толико важно, ми стојимо иза ових ставова сложно. Ако је изгребан ауто једном од нас то је напад на све нас. Свестан сам да људи доживљававају наше мере као веећг противника од онога против чега су уведене – истакао је.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс