Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ! Открио када нас очекује озбиљније попуштање мера

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тидороовић је рекао данас да је епидемиолошка ситуација још тешка и озбиљна иако опада број новозаражених, хиоспитализованих и умрлих, те да су бројке и даље високе.

Он је поновио да организиваног дочека Нове године и репризе дочека 1. јануара неће бити, да ће тада угоститељски објекти радити до 18 часова, а да се касније враћају на режим рада до 20 часова и да ће то важити до 11. јануара када ће се размотрити садашње мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли је одлука о забрани дочека и радном времену кафана за Нову годину донета једногласно, Тиодоровић је рекао да није било ставова који би протуверечили ставовима чланова из медицонског дела Кризног штаба и да и они који су раније имали тврд став сада нису били таквог става.

– Није било неслагања, само разлике у нијансама, типа да ли да угоститељски објекти раде до 17 или 18 часова – рекао је Тиодоровић за Прву телевизију.

На питање шта би рекао онима који ипак планирају да организују журке за Нову годину, одговорио је да они треба да знају да и сами могу доћи на ред за болницу а да места у болници можда неће бити.

Навео је да од короне умиру и млади људи и да је недавно преминула једна девојка рођена 1993. године.

Такође и да је више од 67 одсто хоспитализованих у групи радно-активног становништва, а да је више од 72 одсто преминулих старије од 70 година.

Упозорио је да уколико будемо дочекивали Нову годину по кућама са великим бројем људи, можемо очекивати да око 15. Или 20. јануара имамо нови жесток талас короне као овај у коме се још налазимо.

Истакао је да крива тренутно има тенденцију благог пада, да је више отпуштених него примљених али да су ипак болнице пуне и да је тешко сместити новооболелог на болничко лечење.

Све то, рекао је Тиодоровић, налаже да и даље будемо опрезни и поштујемо мере заштите.

Према његовим речима вероватно смо већ постигли 30 одсто колективног имунитета, а кроз вакцинацију у јануару би могли да достигнемо између 45 и 50 одсто и тиме се приближили пожељном имунитету од 60 одсто.

Проценио је да бисмо тек при крају пролећа могли да се нађемо, како је рекао, на зеленој грани и да се враћамо нормалном животу који би личио на онај пре короне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Танјуг