Србија

Открила све! ДОКТОРКА АЛЕКСАНДРА ПРИМИЛА ЈЕ ВАКЦИНУ СПУТЊИК ПЕТ! Ево шта јој се десило након тога!

– Неке колеге су имале осећај да су преживели експресни ковид, за дан-два. Друга доза ништа, као да сам воду примила – рекла је др Александра Гусак

У јеку пандемије корона вируса желела је да дође у Србију и помогне нашим пацијентима. Пошто је у томе спречила бирократија, одлучила је да Србима помаже бесплатно у Москви. Руска докторка Александра Гусак, која се усавршавала у Србији и у коју жели да се врати, у међувремену је примила руску вакцину „Спутњик пет“. О борби са вирусом на клиници, о личним губицима због короне, и вакцини – у Москви је испричала за РТС и то на чистом српском.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска докторка је испричала да је њена клиника била једна од три у Москви у којој су се вршила клиничка истраживања, која трају још.

Прву дозу вакцине примила је крајем септембра, а онда за 21 дан и другу дозу, крајем октобра.

Била сам уморна дан-два и на месту убода сам осетила као да ми нешто трне, нисам имала температуру. Неке колеге су имале осећај да су преживели експресни ковид, за дан-два. Друга доза ништа, као да сам воду примила – рекла је руска докторка.

Александра Гусак ради са ковид пацијентима, иде у кућне посете. Њена филијала дома здравља има око хиљаду позива за један дан.

– Сви смо ангажовани, имамо дежурне лекаре, УКТ центар се поново отворио, покушавамо да се боримо, али се надам да ће се после вакцинације створити имунитет, да ће бити боље – навела је лекарка из Москве.

Бесплатно саветује Србе у Русији

Александра Гусак у Србију је дошла путем студентске размене 2014. године, и то у Ниш.

– Морам да се захвалим нишкој ортопедији, они су мене створили… да будем лекар – истакла је Александра.

У марту је постојао позив за лекаре и програм „Тачка повратка“, којим је српска влада позвала лекаре и сестре из иностранства да дођу у Србију и помогну током епидемије. Александра је желела да дође, али због процедуре није могла.

Имам српску и руску лиценцу, али имам само руски пасош. Био је проблем да дођем јер сам странац, ја сам Рускиња. Сад сам у контакту са амбасадом, било који Србин у Москви који нема адекватне папире и осигурање, може путем амбасаде да се обрати мени, они имају мој контакт, ја ћу њега бесплатно прегледати. Имам Инстаграм налог ‘Руски лекар’, ту прегледам налазе, њих саветујем, одговарам на питања – испричала је Александра Гусак за РТС.

Биће затварања за Нову годину

Александра Гусак каже да се сада све у Москви отворило, али за Нову годину очекује нова затварања.

– Санкт Петерсбург се затвара, неће радити кафићи и музеји. Сваке године имамо окупљања за празнике, али ове године неће бити окупљања – навела је лекарка из Москве.

Мере се, како каже, раније нису поштовале, поготово током лета.

– Али сада не може да се уђе у метро без маске и рукавице, имамо контролоре који гледају и казне су високе – каже Александра.

Сматра да људи морају пандемију да схвате озбиљно.

– Сваки човек има право на мишљење, али радила сам са пацијентима, многи су били тешко болесни, многи су умирали. Баба ми је умрла од ковида у болници, мама ми је била болесна, знам лекаре који су били болесни. Људи морају да мисле и на друге – истакла је Александра Гусак.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Телеграф