Здравље

Откривен симптом дугог коронавируса који погађа само жене

Фото: Pixabay.com

Све више људи широм света пати од симптома дугог ковида, а дугачкој листи симптома придружио се још један, карактеристичан само за жене.

Чести симптоми дугог ковида као што су хроничан умор, кратак дах, главобоља познати су већини пацијената, али лекари су уочили још један симптом, карактеристичан за жене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неке жене пријавиле су да су након прележаног коронавируса суочене са нередовним циклусима и неуобичајено великим крвним угрушцима.

Лекари и даље немају објашњење за промене у циклусу, али сматрају да вирус на неки начин напада и женске репродуктивне органе.

Мања студија у Кини објављена је у часопису „Репродуцтиве БиоМедицине Онлине“ и показала је да је 25 одсто пацијенткиња са коронавирусом искусило промене у циклусу. Од 117 учесница, од којих су све биле пацијенткиње болнице Тонгђи у Шангају, 30 одсто њих пријавило је да им је циклус након коронавируса другачији, обилнији или мање обилан него што обично.

Гинеколог др Шри Дата рекла је да није неуобичајено да виралне инфекције остављају трага на женске хормоне, менструацију и плодност. Додаје да се наука још није детаљно бавила утицајем коронавируса на женско здравље и да ће се студије о томе тек радити, преноси „Сан“.

„Најочигледнији одговор је да је ова болест веома стресна по опште здравље и да у таквим ситуацијама тело престаје са свим функцијама које нису пресудне за преживљавање. Тако, када је тело усмерено на чисто преживљавање, не расипа енергију на хормоне“, каже ова докторка.

Извор: superzena.b92.net