loading...
Здравље

Ово морате знати! Доктор Несторовић о тихом убици Срба: “Две ствари су кобне, избаците ове таблете”

Погрешан стил живота дуго година, са честим скоковима притиска услед стреса, може да оштети крвне судове, истакао је он

Доктор Бранимир Несторовић својевремено је објавио текст о веома раширеној бољци савременог друштва, од које пате и многи Срби, а то је висок притисак. Ево шта је он том приликом поручио:

“Мало је стања око које влада толико замешатељства, као око крвног притиска (осим ваљда холестерола). Хиљаду пута сте прочитали да је то “тихи убица”. Али, постоје два проблема. Први је нормална вредност крвног притиска, па самим тим и дефинисање повишеног притиска. Други је узрок настанка, а без чега нема ефикасног лечења”, наводи доктор и додаје:

– Препоруке American Heart Association и American College of Cardiology су да се нормалним сматра вфедност од 80/120 mmHg80/120 mmHg. Све преко тога је хипертензија, 130/90 mmHg  стадијум И, а преко 140/90 mmHg стадијум ИИ. Промена вредности нормалног крвног притиска је учинила да је половина популација САД постала хипертензивна. Кардиолози експерти су закључили да смањивање систолног притиска испод 130 mmHg значајно смањује ризик од срчаног или можданог удара, срчане инсуфицијенције (иако је Cochrane систематска анализа литературе показала да нема много користи од снижавања крвног притиска испод 140/90 mmHg). О вредности ових препорука најбоље говори чињеница да је Америчко удружење лекара породичне медицине одбило да их усвоји. Кеннy Лин, представник удружења, је ово објаснио: “кардиолози имају предност да лече само пацијенте са кардиоваскуларним обољењима, док већина пацијената са хипертензијом има гомилу коморбидитета (других болести). Додавање још једног лека за повишени притисак постојећима, повећава ризик од нежељених дејстава, као и интеракција са другим лековима.

Ефекат белих мантила

“Шта је дакле, повишен крвни притисак? Моја генерација је учила просто правило за одређивање хипертензије, које је говорило да је систолни притисак нормално испод 100 са додатним годинама. Посебно је изражен ефекат белих мантила, где се због узбуђења код мерења притисак он лажно повишава (за сваку декаду преко 50 година, ово повећање је веће за око 5 mmHg). Дакле, особа од 70 година, имаће ако је уплашена код лекара, крвни притисак најмање 10 mmHg  преко своје нормалне вредности. Вредности крвног притиска од 120/80 mmHg за особу од 70 година су изузетно ниске, са свим негативним последицама (смањен проток крви кроз мозак и виталне органе). Када су пре 50 година увођени први лекови за повишен притисак, кардиолози су се бунили, сматрајући да је пораст крвног притиска са годинама нормална компензаторна појава, настала као последица “тврђих крвних судова”. Озбиљни ауторитети су сматрали лечење граничне хипертензије опасним експериментом, у коме се смањује дотурање крви ткивима – каже, између осталог, Несторовић и наставља:

“Вероватније од “нормалне вредности” је да погрешан стил живота дуго година, са честим скоковима притиска услед стреса може да оштети крвне судове. Крвни притисак је типичан поремећај погрешног начина живота и веровање да се може нормализовати пилулама је нереално.

Увек се морамо вратити основним узроцима свих болести, а то су стрес, недовољна физичка активност и погрешан начин исхране. Позната је веза између темперамента и вредности крвног притиска, посредована лучењем хормона бубрега. Млад човек који урони шаку око минут у лед, има крвни притисиак од око 235/135 ммХг. Позната је студија у којој је показано да људи који раде под високим притиском, на пример морају да обаве посао до одређеног рока, имају до 6 пута чешће инфаркт миокарда. Напади беса или непријатељства повећавају ризик од кардиоваскуларног обољења. Медитација доводи до изузетног смањивања вредности крвног притиска (али и молитва, слушање пријатне музике итд)“, стоји у појашњењу.

Не зна се узрок

“Али, медицина и даље нема одговор на питање шта је узрок повишеног крвног притиска. Кад год је тако, у помоћ се позива генетика. Идентификован је велики број гена који предиспонирају хипертензију. У студији на 200.000 особа из Европе и 75.000 ван ње, идентификовано је 16 гена. Али, колективни утицај свих ових гена је био скроман (просечно је повећавао крвни притисак око 1 ммХг). А онда се појављују стари (опасни) играчи на сцени – шећер и пластика. Иако се широко препоручује смањен унос соли у исхрани, нема много доказа да ово има ефекат на вредности крвног притиска (Јапанци који једу велике количине соли имају низак крвни притисак). Штавише, постоје докази да смањен унос соли може довести до настанка инсулинске резистенције (што је један од основних узрока савремених запаљенских болести). Једна нова студија је показала да бисфенол А (БПА) из пластике прелази у храну и воду и доводи до хипертензије и оштећења срца. Ово се уклапа са ранијим сазнањима да хронично излагање естрогенима (антибеби пилуле или хормонска терапија менопаузе) доводи до стварања супероксида кисеоника, који изазива запаљење ткива (ово доводи до реакције стреса, са повишењем крвног притиска). Чест узрок хипертензије код жена је поремећена функција штитне жлезде (хипотиреоза је удружена са хипертензијом)”, пише доктор.

“Уношење превелике количине шећера има двоструке негативне ефекте, једне кроз повећавање телесне масе (гојазност је запаљенска болест која генерише повишење крвног притиска и ризик факторе за кардиоваскуларне болести, дијабетес и карцином). Новије студије показују да може и да директним ефектом, за сада нејасно дефинисаним, повећа вредности крвног притиска. Код мушкараца је поремећај дисања током ноћи (такозване опструктивне апнеје у сну) један од важних механизама настанка повишеног крвног притиска. Коначно, несрећа (усамљеност, хронични стрес у браку или на послу, емотивни стрес итд) јасно повећавају крвни притисак ако је дуготрајна – наводи Несторовић и наглашава:

“Хипертензија се не може регулисати (само) таблетама. Морате смањити унос шећера (моје мишљење је да со можете користити по сопстевном укусу), повећати физичку активност и индекс среће у свом животу. Избегавајте максимално пластику (посебно труднице, јер постоје докази да БПА изаизва хиперензију у деце у каснијем животу, ако су била изложена у утроби мајке). Жене морају узимати блокаторе естрогена, најбоље природне (наш сладић или Глyцyрхизза глабра је изванредан лек за бројне здравствене проблеме, а одличан је антагонист естрогена”, закључује он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер

 

loading...