Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево шта чека наше држављане када се врате у европске државе у којима живе и раде!

Фото: јутјуб

Ближе се новогодишњи и божићни празници, период године када се традиционално највећи број наших грађана враћа у Србију из дијаспоре.Ипак, епидемиолошка ситуација је све нестабилнија, а наши грађани у иностранству се питају да ли ће успети празнике да прославе с породицом
Наши људи који би за празнике да дођу кући на одмор, мучи једно исто питање – како се вратити у дијаспору, шта их чека од неопходних докумената на граници, као и које мере ће их сачекати по доласку у жељену земљу?

Ово је комплетан списак обавеза и мера за улазак у државе у којима живи и ради највећи број наших грађана. Ево шта очекује наше грађане који би за празнике кући, а да се врате у земље у којима традицонално живи и ради највећи број наших људи – у Немачкој, Аустрији, Италији, Швајцарској и Шведској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка

Путовање у Немачку дозвољено је српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Немачке, друге државе ЕУ, Велике Британије, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке или Швајцарске, и то само уколико се враћају у место сталног боравка.

Такође, Срби који поседују немачку националну визу могу да уђу у Немачку ако су:

брачни партнери и малолетна деца особе која живи у Немачкој,
стручна радна снага и високо квалификовани стручњаци, чије је присуство неодложно и неопходно из економских разлога (потребан доказ),
медицински стручњаци, медицинско и геронтолошко особље са нострификованим или делимично признатим дипломама,
студенти са потврдом о упису и потврдом високошколске установе да је присуство настави неопходно и да студирање на даљину није могуће.

Обавезе:

Уколико сте претходних десет дана пре уласка у Немачку боравили у Србији, дужни сте да пре уласка у Немачку попуните електронску пријаву путем веб странице: www.еинреисеанмелдунг.де. Потврду коју добијете на мејл дужни сте да предочите на граничном прелазу.
Обавезан је десетодневни карантин непосредно по уласку у Немачку.
Ослобођени од обавезе кућне самоизолације уз негативан ПЦР тест обављен не раније од 48 сати или непосредно по уласку у земљу су:
особе занимања релевантних за јавни систем (првенствено из здравства);
лица која иду у посету члановима породице (првог и другог степена, или у случају подељеног права старатељства), дуже од 72 сата боравка;
у случају хитног медицинског третмана;
запослена код превозника или из области спорта (само спортисти/ функционери);
лица која докажу да је њихов одлазак у иностранство неопходан и неодложан из пословних разлога или због обавеза на факултету, под условом да њихов боравак не траје дуже од пет дана
Актуелне мере

Од 2. новембра до 10. јануара, јавни живот у Немачкој ограничен је на следећи начин:

Контакт са другим особама ван вашег домаћинства мора се свести на минимум. Приватна окупљања ограничена су на максимално 5 особа (од 23. децембра – 01. јануара максимално 10 особа, при чему се деца испод 14 година старости не рачунају). Кршења ће бити санкционисана.
Обавеза ношења маске у свим затвореним просторијама је обавезујућа за све просторе који су отворени за јавност. То важи и за јавна превозна средства. Прославе на јавним местима, у становима и приватним објектима су „неприхватљиве“.
Затворене су институције попут ресторана, барова, клубова, позоришта, опера, концертних сала, сајмова, биоскопа, забавних паркова, теретана, базена. Хотели и пансиони више не могу да примају туристе.
У случају кршења обавезе кућне самоизолације следи новчана казна и до 25.000 евра.
* У зависности од покрајине може доћи до различитих одредби, те се препоручује да се пре одласка у Немачку информишете код локалног завода за јавно здравље надлежног за место где боравите.

Аустрија

Наши држављани могу да уђу у Аустрију само ако имају регулисан боравак у тој земљи.

Додатно, улазак у Аустрију је дозвољен и у посебним случајевима, и то:

из пословних разлога;
једном лицу у пратњи особе која у Аустрију долази у сврху медицинског лечења;
ради почетка или наставка школе или студија;
због судских или административних поступака;
дипломатама и запосленима у међународним организацијама и лицима која са њима живе;
хуманитарном особљу;
због планираних важних догађаја у кругу породице (венчања, крштења, рођендани, непериодичне посете животном партнеру).

Обавезе:

лекарско уверење о свом здравственом стању и негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата у тренутку уласка у земљу.
У супротном обавезан је десетодневни карантин и да уз то у року од 48 сати особа организује ПЦР тестирање о сопственом трошку. Уколико је резултат теста негативан, карантин се сматра превремено окончаним.

Деца са до навршених 10. година не морају да имају ПЦР-тест, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују

Италија

Ко може да уђе?

Држављани Србије могу да уђу у Италију само уколико се враћају у своје место боравишта, становања или пребивалишта, затим из пословних и здравствених разлога, ради школе и студија, или пак у хитним случајевима.

Осим тога, могућ је улазак особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген земаља или са физичким лицима која имају законито пребивалиште у Италији (са боравиштем на дуги временски период).

Шта је потребно:

Приликом уласка неопходно је да се да на увид лична изјава (аутодицхиаразионе), која се може наћи на сајту Министарства спољних послова Италије.
остаје на снази обавеза самоизолације у периоду од 14 дана након уласка у Италију.
Актуелне мере

У октобру је италијанска влада продужила ванредно стање до 31. јануара следеће године. Сада се у Италији маске морају носити и на отвореном, и у кафићима на отвореном, осим ако сте у друштву особа са којима живите. Маске су обавезне и у свим затвореним просторима, сем у властитој кући.

Изузетак су деца млађа од шест година, као и особе са инвалидитетом које не могу да носе маску. Казне су од 400 до 1.000 евра уколико се ова обавеза прекрши.

Швајцарска

Наши држављани могу да уђу у Швајцарску искључиво уколико имају регулисани боравак у тој земљи.

Оно што је најновија јесте да се Србија поново налази на листи земаља са повећаним ризиком од преношења ковид инфекције, а коју објављује Швајцарска федерална канцеларија за јавно здравље. То значи да за наше држављане који путују у Швајцарску следи обавезни 10-одневни карантин.

Ипак, обавезни десетодневни карантин важи са све који у Швајцарску уђу од 14. децембра. Подсећамо, негативан ПЦР тест не ослобађа од обавезне мере карантина.

Актуелне мере:

Осим што морају да проведу 10 дана у изолацији одмах по доласку у Швајцарску, обавезно је поштовање физичке дистанце, ношење маске и избегавати средства јавног транспорта.

Особама које прекрше карантин или обавезу ношења маске у Швајцарској прети казна до 10.000 швајцарских франака.

Шведска

Наши држављани могу да уђу у Шведску искључиво ако имају регулисан боравак у тој земљи. Погранични органи су овлашћени за изрицање мера карантина уколико процене да је потребно.

Шта чека наше из дијаспоре приликом повратка у Србију?

По правилу, наши људи из иностранства највише долазе у домовину дан пред католички Божић и око Нове године, а како су наши епидемиолози навели грип обично наступа после Светог Николе, па је утолико и ризик од разбуктавања заразе утолико двоструко већи.

Како сада ствари стоје, на снази је само здравствени надзор за грађане који улазе у земљу.

А шта ће их сачекати на граничним прелазима пред новогодишње и божичне празнике – и даље је непознато. Ипак, ових дана се спекулише о увођењу нових мера на српским границама.

Како је прошле недеље изјавио епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић, интензивно се размишља о увођењу посебних мера надзора и контроле на граничним прелазима пред празнике, а овој теми ће се, како је рекао, расправљати на наредној седници Кризног штаба.

– Требало би увести мере, а то је обавезан негативан ПЦР тест, односно антиген Игг позитиван што значи да је неко прелезао корону и да има имунитет. То се прилично ради у Европи и требало би и ми да уведемо. Таква је ситуација, нема нам друге, да ће током свих ових празника бити свега, људи хоће и даље да путују, могуће је и да ће наши људи доћи за празнике. Што се тиче странаца ту морамо да појачамо мере, то сигурно, с тим што ја бих то увео и за наше људе који раде у иностранству а који ће долазити у Србију – казао је претходно проф. др Тиодоровић.

Са њим се у разговору сложио и епидемиолог Предраг Кон који је рекао да се до сада о тим мерама није разговарало, али да би свакако требало разрадити систем у наредном периоду.

– Ако нисте заборавили, ми смо имали систем надзора пчетком септембра за доласке наших људи из земаља погођених ковидом. Тако нешто ће сигурно бити у оптицају. Друга опција која би се могла разматрати је да се наши људи тестирају при уласку у земљу. Ипак, та опција мора добро да се размотри. Не може се мера донети тек тако. Морамо све да испланирамо, нарочито ако нам одједном дође 100.000 људи – казао је Кон.

Да је ПЦР тест једна од опција, потврдила је раније за и дирелторка „Батута“ др Верица Јовановић.

– Сувише је далеко Нова година да би се процењивала епидемиолошка ситуација и мере које би могле бити донете у том тренутку. Оно што је сигурно, наши грађани ће моћи да уђу у земљу, као што је до сада и био случај – напоменула је др Јовановић и додала би евентуална мера за улазак у Србију могао да буде обавезан негативан ПЦР тест, али да се о томе још није разговарало.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц