Србија

Ово морате знати! Позната докторка открива: МЕСЕЦ ДАНА НАКОН ШТО НЕКО ПРИМИ ВАКЦИНУ, ДЕШАВА СЕ ОВА ПРОМЕНА!

Вакцина против короне увелико се даје грађанима у Великој Британији. Цео свет исчекује како ће се овај процес даље развијати, а ево штаа о вакцинацији каже чувена професорка Нада Куљић-Капулица.

– Тек је почела вакцинација. Треба прво да испоштовати примену две дозе, односно размак од две до три недеље, у зависности од саме врсте вакцина (у случају Фајзерове вакцине прву и другу дозу деле три недеље), затим треба да прође одређен период како би се стекао имунитет према вирусу – објашњава проф. др Нада Куљић-Капулица и додаје да је размак од вакцинације до стицања имунитета месец дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имунитет после месец дана

Имајући у виду извештај америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) тај период у случају Фајзерове вакцине је 10 дана, али то тек треба потврдити.

Када су у питању ефекти, односно резултати вакцинације, професорка каже следеће:

„Пандемија ће стати када се стекне колективни имунитет 60 до 70 одсто становништва. То се делимично може постићи вакцинама, а делимично пребољевањем односно контактом са вирусом. Питање је колико људи ће се вакцинисати и колико њих ће оболети“.

Како коментарише рекордни рок проналаска вакцина против ковида?

„То је добро. Вакцине се сада праве новим технологијама којима се скраћује тај рок…. Енглези су нешто пожурили. Европска агенција за лекове још није аминовала коришћење вакцине, а очекује се да то уради крајем године. Очекује се да релевантне институције кажу – сада би вакцина могла да се примени“, истиче докторка.

Маске и након вакцине

Могу се чути препоруке стручњака да ће и након вакцинисања остати на снази мера обавезног ношења маски.

„Ако добијете вакцину, ви нисте одмах имуни на вирус. Треба да прође одређено време док се не постигне имунитет, тако да има логике у тим саветима“, каже проф. др Куљић- Капулица.

Све актуелнија је и тема ревакцинације о којој докторка нема дилему:

„Струка ће рећи да ли ће бити неопходна ревакцинација која је неопходна за велики број вакцина. Меродавне институције ће одлучити да ли ће и када почети“.

Британка која је прва добила вакцину изјавила је да се осећа привилегованом због тога и да је добила најлепши рођендански поклон.

 

 

 

 

 

 

Извор: жена.рс