Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Влада сутра усваја нове мере! Ево шта се све мења у нашој свакодневници од ПЕТКА

Фото: Јутјуб

Због све већег броја заражених корона вирусом Кризни штаб је преложио Влади нове мере, које би требало да буду прихваћене у четвртак, а почеће да важе од овог викенда. Оне се првенствено тичу скраћења радног времена готово свих објеката у Србији који ће од петка бити затворени после 17 сати.

Новим мерама које је Кризни штаб предочио Влади готово да нема сектора који није укључен. И овај пут у фокусу су били угоститетљски објекти, а први пут су се у пакету нашле и многе друге услужне делатности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико су се мере промениле у односу на постојеће? „Блиц“ вам доноси комплетан списак до када ће шта радити и колико је то другачије у односу на постојеће мере.

Угоститељски објекти

Нова мера: Предлог медицинског дела је, како сазнајемо, а што ће Влада Србије и да усвоји, јесте да ресторани, кафићи и барови, клубови, као и играонице и кладионице да раде до 17 сати. Викендом ови објекти уопште неће радити.

Постојећа мера: Угоститељски објекти по још увек важећој мери раде до 18 сати сваког радног дана и викендом.

Тржни центри

Нова мера: Тржни центри такође неће моћи да раде дуже од 17 сати радним данима, а викендом ће остати затворени, нова је одлука Кризног штаба. То сада важи и за све остале бутике и продавнице и ван тржних ценатара.

Постојећа мера: До сада су тржни центри могли да раде до 18 сати, као и кафићи, док су продавнице и бутици ван тржних ценатра, рецимо у пешачким зонама или било где као засебни локали, могле да раде до 21 сат. То је новом мером онемогућено, па се катанац на врата ставља и њима.

Услужне делатности

Нова мера: Први пут у трећем таласу мере Кризног штаба иду у правцу свих других услужних делатности. Тако, у предлогу лекара стоји и да козметички и фризерски салони, салони лепоте, фитнес центри, теретане и вежбаонице, спа центри и базени могу да раде до 17 сати радним данима, док викендом неће радити уопште. Дакле, од петка у 17 сати до понедељка у 05 ујутру.

Постојећа мера: До сада Кризни штаб није ограничавао радно време ових услужних делатности, али је у великом броју општина на градском нивоу постојало као мера да раде до 21 сат, као и продавнице, док су викендом радили скраћено.

Продавнице прехрамбене робе

Нова мера: Прованице прехрамбене робе могу да раде до 21 сати како радним данима тако и викендом. Та мера се није мењала, тако да продавнице прехране нису претрпеле значајније промене.

Апотеке, пумпе, достава хране

Новим правилима није дотакнуто ни радно време бензинских пумпи за точење горива, апотека и достава хране путем курира.

Они могу да раде 24 сата седам дана у недељи.

Подсећамо, иако за пумпе и даље важи да ће моћи да раде нон-стоп, правило је да продавнице унутра пумпи раде као и све остале, а да после тог времан смеју да продају само гориво.

Позориште и биоскоп

Нова мера: Позоришта и биоскопи ће у наредном периоду ако је судити по новим правилима радити сваког радног дана и викендом до 17 сати.

Постојећа мера: Установе културе досадашњим правилима раде до 18 сати, односно до тог времена мора да буде завшена последња филмска пројекција.

Пијаце

Нове мере: Без промена у правилнику Кризног штаба остају пијаце које ће радним данима радити регуларно, док је викендом њихово радно време ограничено од 6 сати ујутру до 15 х поподне.

Оно што није дефинисано овим мерама је и како ће радити поште и банке које су до сада имале нормално радно време. Са објављивањем детаља чека се коначна одлука Кризног штаба и усвајање Владе које би према нашим сазнањим требало да се деси већ у четвртак.

ПЦР тестирање тема следећег Кризног штаба

Иначе, прекјуче се на штабу разговарало и о увођењу обавезног ПЦР тест за наше људе из иностранства који би за време празника долазили у Србију, али се око тог питања није ништа конкретизовало, већ је та тема остављена за наредну седницу Кризог штаба.

Како каже наш извор, јуче је фокус био на томе које мере треба што пре донети како би се спречило остваривање контаката, с обзиром на то је управо то наш горући проблем. И то су ове мере које ће важити од овог викенда.

Подсећамо, према последњем пресеку на корона вирус тестирано је 22.837 особа, њих 7.999 било је позитивно, док је нажалост 48 преминуло лица.

Према последњим подацима МИнистарства здравља и Института „Батут“ на респираторима у болницама широм Србије налази се 269 пацијената.

Јуче смо тако оборили три рекорда – највише пацијената на респираторима од почекта епидемије, највише тестираних у једном дану и највише позитивних на ковид 19. Највише умрлих за 24 часа имали смо 29. новембра – чак 65.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс