Србија

Ово нико није очекивао! Несторовић открио: Ево чије вакцине не бих примио! Ја не измишљам, сами су признали страшне последице!“

Фото: Јутјуб

Како објашњава Несторовић, има много непознаница везаних за вакцине.

– Ја не бих примио вакцине против коронавируса које су произвели „Фајзер“ и „Модерна“. Те две вакцине, за разлику од других, мењају генску структуру – поручује доктор Бранимир Несторовић, доскорашњи члан кризног штаба и човек који је својим понекад контроверзним изјавама поделио српску јавност. Поштено говорећи, прво се поставља питање ко да се вакцинише. Не знамо колико људи је прележало, они коју су прележали, зашто би се вакцинисали. Ми знамо да је имунитет тих који су прележали изузетно добар, не знам зашто се прича та прича као не знамо колики је имунитет. Знамо да они који су прележали САРС 2003. и даље имају имунитет, значи 17 година након тога. Овај вирус је исти тип, према томе, имунитет је одличан – наводи доктор.

Враћање у нормалу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друга ствар је, каже, којом вакцином се вакцинисати јер има четири типа.

– То је најважније питање у свету, али је мало постало и политичко питање, а то се везује за повратак у нормалу. Као, кад се будемо вакцинисали, вратићемо се у нормалност. Ја нешто нисам убеђен у то, то је огромна количина вакцина, огроман број људи. Имате четири типа вакцина. Највише контроверзе изазивају „Модернина“ и „Фајзерова“, такозване информационе РНК вакцине. Где се даје информациони РНК, чија је идеја да, у ствари, практично, у нашем геному изазове стварање једног практично новог гена који ће носити отпорност према вирусу. Само ове две вакцине мењају генску структуру – објашњава Несторовић.

Доктор је потом додатно појаснио свој став.

– Ја не бих примио те две вакцине. Јуче сам читао ону препоруку пошто је Велика Британија кренула у вакцинацију, одмах су први дан имали два тешка анафилатичка шока код медицинских сестара и тамо пише један део који је мене запрепастио. Има 10 страна упутстава за лекаре који дају вакцину и тамо пише да се не зна ефекат на фертилитет, на плодност и на плод зато што нису завршене студије на животињама, на мишевима, а дајеш људима. То ми изазива неки непријатан осећај.

О вакцинама је у петак говорила и Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП). Она је објаснила да су једино кинеске произведене на класичан начин.

– Постоји неколико кинеских вакцина произведених на класичан начин, са умртвљеним вирусом, док су остале вакцине базиране на РНК вирусу. Србија ће узети доступне вакцине, а немам ништа против да то буду и кинеске. Они су тестирали велики број људи у трећој клиничкој фази, можда не треба експериментисати са новим вакцинама на новом вирусу – рекла је Гњатовићева оно што иде у прилог кинеској вакцини.

Турци одбили Спутњик-В, узели 50 милиона кинеских

Турске власти одбиле су руску вакцину Спутњик-В и са Кинезима закључиле уговор о испоруци 50 милиона доза Синовака. Власт државе на чијем је челу Реџеп Тајип Ердоган искључила је могућност куповине руске вакцине, наводећи као разлог да је током рада на њој изостала добра пракса, потврдио је министар здравља ове земље.

Власти у Анкари најавиле су да ће вакцинација почети овог месеца, а приоритет ће имати здравствени радници. Турска је склопила са Пекингом занимљив аранжман, по којем неће морати да плати вакцине уколико не покажу довољну ефикасност.

Мутирао 12.000 пута

Додала је да је могуће да је вирус корона мутирао више од 12.000 пута и објаснила да вируси стално мутирају у природи и да је то уобичајен процес.

– Имамо срећу да овај вирус мутира тако да не изазива значајне промене нити у вирулентности нити у узроковању теже клиничке слике. Углавном се ради о тзв. неутралним мутацијама, без ефекта на ширење или симптоме болести – објаснила је Марија Гњатовић.

Додала је да ниједна вакцина у медицини није ефикасна 100 одсто и да свака има нуспојаве.

Шта знамо о кинеској вакцини Синовак

– Рађена је класичном методом, која се деценијама користи за производњу вакцина. Делује тако што користи мртве вирусне честице да створи имунитет организма, што значи да нема никаквог ризика. За разлику од синовака, „Фајзерова“ и „Модернина“ вакцина су експерименталне

– Може да се чува на стандардној температури фрижидера, између два и осам степени Целзијуса

– За масовну употребу, осим Кине, узели су је Бразил, Индонезија, Уједињени Арапски Емирати, Турска…

– Процењује се да је ефикасна у најмање 86 одсто случајева

– Вакцинисани нису испољили никакве пратеће симптоме, осим благог умора, црвенила на месту убода и минимално повећане температуре

– Синофарм ће моћи да произведе 300 милиона доза годишње само у свом производном погону

– Потребне су, као и код свих других вакцина, две дозе

– Цена за извоз не би требало да буде већа од 12-14 долара по дози

 

Извор: Српски Телеграф