Србија

ОВО СЕ НИКОМЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ! Ево шта Кон каже о дочеку Нове године! Открио и чија смрт га је ПОГОДИЛА

Епидемиолог Предраг Кон најавио је јутрос да ће нова седница Кризног штаба бити одржана у уторак.

Коментаришући чињеницу да се медицински и политички део Кризног штаба не слажу увек у одлукама, епидемилолог наглашава да ипак сви имају заједнички циљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Кризни штаб заседа у уторак о мерама. Поделили су се на медицински и политички део и сви гледају то из других перспектива. Заједнички циљ нам је свакако, да има што мање смртних исхода. Ми гледамо само да имамо здравље људи, али треба гледати и те економске мере јер ако и пропаднемо економски и то може довести до смртних исхода. На неки начин се може рећи да је на нама лакши део. Премијерки је најтеже која треба да саопшти те мере. Сви медицински радници су моја браћа у професији. И ја имам поштовања за сваког од њих и то је део Хипократове заклетве – закључио је Кон.

Епидемиолог је коментарисао и протест на који је дан раније рекао да су лекари спремни уколико буде попуштања мера.

– Протест подразумева да смо спремни да јасно покажемо да смо против било какавог организовања дочека Нове године јер то може само да погоршава ситуацију. Поготово сада када су нам болнице пуне. Крива јесте сада мало у паду, али далеко је то од доброг. Ми из Кризног штаба морамо бити јасни и кажем да смо против било каквог дочека – нагласио је.

Говоривши о вакцинацији, Кон је рекао да није имао никакву дилему о Фајзеровој вакцини коју је примио у четвртак.

– Нисам имао никакву дилему. Мени је та технологија позната и она се већ примењује. Нема утицаја на људски геном, то је само информациона РНК. Заборављају и реномирани стручњаци да постоји Агенција за лекове која је институција овог система која води рачуна да ли ће нешто бити одобрено или не – рекао је он.

Објаснио је и када ће бити потпуно заштићен вакцином.

– За три недеље примам другу дозу. После две недеље од прве дозе већ тело производи нека антитела, али недељу дана после друге дозе произвођач тврди да сте 95 одсто сигурни – казао је Кон и додао и да се осћа добро и да је скоро заборавио и да је примио вакцину.

– Вакцинација је једна медицинска интервенција. Као што је некада било да се обезбеди здрава пијаћа вода. Сада се о томе ни не размишља, тако треба и са вакцином. Не схватамо значај вакцине јер су потиснуте многе болести. До те мере је развијен ниво праћења и да може да се даје масовно. Ако неко из струке говори против вакцинације он говори против читавог система и целе државе и науке. Такви појединици би чекали и по 10 година, а за то време вирус би побио добар део популације – казао је.

Он је прокоментарисао и оне који желе да приме само руску вакцину.

– Ја то гледам, примио к знању. Шта ту имам да коментаришем? Ништа. Или људи имају поверења… Вероватно не знају ништа о тој руској вакцини као ни о Фајзеровој, само је ствар поверења. Оно што је битно, јесте да људи знају да на тржишту се неће појавити ниједна вакцина која није безбедна. Ја сам рекао да није баш реално да сваки вакцинални пунктови имају све вакцине. Зато кажем немојте много да размишљате. О томе брине Агенција за лекове, државне иснституције. Они размишљају о оном једном на 100.000 који је имао неке нуспојаве уместо о свим оним којима је вакцина помогла – рекао је он.

Он је рекао и да је сада преломни тренутак и да са не можемо да забрљамо.

– Мислим да је за Србију преломни тренутак, без претеривања, долазак вакцине. И оно најбитније сада не смемо да забрљамо. Сада имамо оружје у нашим рукама. И даље треба да се контролисано понашамо. Јасно се види да се вирус помало спушта, али болнице су и даље пуне. Треба с почетком године да пазимо да не забрљамо. Ако забрљамо, створићемо услове за преношење и дати му нови замах већ за средину јануара – рекао је.

Кон је оптимистично најавио следећу годину која ће, како је рекао, потпуно бити другачија од ове.

– Да нисам оптимиста ја бих одавно напустио овај посао. Оно у шта сам потпуно уверен је да имамо добре шансе да изађемо из овога. За следећу годину нема теоретске шансе са оружјем у руци да буде исто као и ове године. Следећа година ће бити у знаку науке. Осим вакцине, биће и нових лекова. Долази година врло јасног сузбијања и то ће се видети – рекао је.

Епидемиолог је истакао да га је погодила вест о смрти криминолога Златка Николића, који је преминуо од последица корона вируса.

– Ја сам га овде срео, и мене је та вест погодила јуче, ово јесте болест која треба да се респектује, до тога смо дошли сви, било би боље да је супротно, ми имамо оружје у руци, све ће бити другачије. Ми смо ти, мислим читав свет,од нас ће зависити којом брзином ћемо успети да се вакцинишемо – поручио је он.

Упитан о новом соју корона вируса, Кон је рекао да би то била посебно значајна вест тек уколико би се показало да је преношење веће у свим деловима света.

– Није истина да ме не тангира уопште (те вест), али то је убичајено – рекао је Кон додајући да је јако корисно што имамо наш геном који је откривен, јер ћемо моћи да упоређујемо шта се дешава код нас.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ ТВ Прва