Свет

ОВО СЕ НИКОМЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ! Стиже нова реалност: Ковид-пасош! Ево о чему је реч!

Фото: Pixabay.com

Пандемија је променила нашу свакодневицу, а камоли путовања. Јесте ли икада уопште могли да замислите да би уз онај стандардни, по новом могли да користите и такозвани ковид-пасош?

Према писању америчког листа Вашингтон пост, реч је о концепту који се од самих почетака пандемије спомиње као решење за нормализацију индустрије путовања. Концепт ових дана (док се на пример у Великој Британији креће с првим вакцинисањем), убрзано постаје стварност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању Поста, „ковид-пасош“, првенствено је намењена међународним путницима. У случају оних које спомиње тај лист, ради се о апликацијама.

Једна од њих већ је у пробној употреби, а друга у финалној фази развоја. Корисници би у те апликације могли учитавати своје верификоване резултате тестирања и – једног дана – доказ о вакцинисању.

Апликација која се већ тестира зове се CommonPass и „тестира“ се од овог месеца на летовима неких авиокомпанија између Њујорка, Лондона, Сингапура и Хонгконга (иако је одређени посао по том питању већ одрађен у октобру). Програм делује путем Eplove Health апликације на ИОС-у или пак CommonHealth на андроиду, повезан је с 230 америчких здравствених система и функционише путем скенирања кода који садржи податке о кориснику – резултате тестирања или потврде о вакцинисању, као и планове за путовање.

Апликација се, према тренутним реакцијама, свиђа на пример и Star Alliance-у, који је већ позвао на успостављање глобалног система верификације тестирања и вакцинисања. Бројне авио-компаније размишљају о вакцинисању као услову за путовања у будућности.

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Јутарњи лист