Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Инфектолог открива кад бисмо могли да се вратимо у нормалу, али под једним условом!

Др Андреј Трампуж, словеначки специјалиста инфектологије и интерне медицине, водећи човек одељења хируршке инфектологије у једној од најпознатијих европских болница, „Карите“ у Берлину поручио је да повртку старом начину живота Европа може да се нада тек на лето, али под условом да се спроведе вакцинација.

„Када се узме у обзир да вакцинација креће крајем године, да ће бити потребно вакцинисати много људи, да ће до тада велики број њих бити позитивно, мислим да о нормалном или нормалнијем животу не можемо говорити пре почетка идућег лета, отприлике пола године након почетка вакцинисања“, рекао је за Слободну Далмацију др Андреј Трампуж.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, вакцинисао би се оном вакцином која има највећи проценат заштите.

„То су, колико сада знамо, Фајзерова и Модернина вакцине, које су ефикасне 95 одсто. Свакако, треба се вакцинисати јер је ковид 19 врло опасан противник“, додао је.

Он је прокоментарисао и ситуацију у немачкој болници, па као велики проблем издвојио недостатак смештаја за ковид пацијенте.

„С обзиром на то да је ‘Карите’ највећа болница у овом делу, са најбољим кадром и опремом, све оболеле од ковида шаљу нама. Тренутно имамо много пацијената, тако да свако мало отварамо одељења за нове пацијенте. Још две до три недеље можемо да примамо пацијенте у болници,а а онда ћемо морати да пређемо на друге капацитете, као што су монтажне болнице или бање које ће постати ковид центри“, напоменуо је, те додао:

„Радимо без престанка по 20 сати на дан. На пример, ја не спавам дневно више од четири сата. Не одлазим кући, само једном седмично, спавам у болници и свако од нас даје максимум себе како би помогао оболелима. Стога и даље не могу да разумем оне који не схватају озбиљност ситуације у којој се налазимо и који се понашају као да се ништа не догађа“.

Каже и да иаако има оних који мисле „лако ћемо“, у Немачкој је, према истраживањима, више од 70 одсто оних који подржавају увођење још ригорознијих мера.

„Сви ми желимо нормалан живот, а њега ћемо добити назад само ако се будемо придржавали мера“, подвукао је др Трампуж.

 

 

 

 

 

Извор: Б92