СРБИЈА ЈАВЉА

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Могу ли гастарбајтери у Србију за новогодишње празнике?

Фото: јутјуб

У Србији се разматрају мере за наше грађане који долазе из дијаспоре за новогодишње и божићне празнике. ПЦР тест на граници готово је извесна мера, а разматра се и карантин.

Судећи према правилима које су кључне земље српске дијаспоре увеле последњих месеци за путовања, готово да је извесно да ће ове године гужве на српским путевима изостати, јер ће мало ко хтети да након традиционалне прославе празника у Србији проведе још између пет и четрнаест дана карантина у земљи у којој ради, и тако потроши читав годишњи одмор.

Аустрија попушта мере карантина, али их пооштрава на границама

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Паралелно са попуштањем мера у Аустрији, планира се њихово пооштравање на границама. Тако 19. децембра ступају на снагу строже мере које ће важити до 10. јануара, чиме је прилично отежан долазак Срба за празнике у своју матицу. Наиме, Србија се налази на листи „небезбедних земаља“ у погледу епидемиолошке ситуације. Тако нашим грађанима који немају боравак у овој земљи није дозвољен улазак у Аустрију, осим стриктно одређених изузетака.

Што се тиче Срба који имају аустријско пребивалиште, најновије мере подразумевају обавезан десетодневни карантин по повратку. Он се може скратити тек након 5 дана изолације уколико се ПЦР тест покаже негативним.

Немачка не препоручује путовања у Србију

У Немачкој до 10. јануара остаје на снази блажи карантин, као и стриктно дефинисане мере за повратак из иностранства. Том приликом неопходно је попунити „Дигиталну пријаву уласка у земљу“ дa би здрaвствени зaводи били у стaњу дa контролишу придржaвaње обaвезе кaрaнтинa која траје 10 дана од уласка у земљу. Ни то није довољно, па здравствене власти могу наложити обавезан ПЦР тест у року од десет дана од повратка у Немачку из ризичних подручја.

Карантин према савезним прописима може бити прекинут најраније после пет дана уз негативан ПЦР тест, али треба имати у виду различите прописе савезних држава по овом питању.

Иначе, на сајту Савезног министарства спољних послова Немачке наведено је упозорење против непотребних путовања у Србију јер се број нових инфекција нагло повећава, па је наша земља класификована као ризично подручје.

Србија на „црвеној листи“ у Швајцарској

Швајцарска је вратила Србију на „црвену листу“, па је након боравка у нашој земљи обавезан десетодневни карантин, и та мера ће се примењивати од 14. децембра. Током трајања карантина строго је забрањено напуштање куће, а казна за кршење овог правила износи папрених 10.000 франака.

У Италији обавезан 14-дневни карантин

Србија је у Италији сврстана на „листу Е“ земаља чијим грађанима није дозвољен улазак, осим у случајевима пословних, здравствених и разлога школовања, затим хитних случајева, повратка у своје место боравишта, односно пребивалишта, а улазак је дозвољен и емотивним партнерима држављана Италије или лица која имају законски регулисано пребивалиште у овој држави.

Тако је српска дијаспора по повратку у Италију дужна да одмах пријави улазак на италијанску територију Одељењу за превенцију при надлежној здравственој установи, као и да буде у самоизолацији у трајању од 14 дана.

Поред тога што је долазак у Србију из Америке и Канаде био прилично скупа инвестиција, нашој дијаспори одмор у Србији додатно су отежале мере које их чекају по повратку у ове државе Северне Америке.

Карантин и у Канади

Почев од 21. новембра 2020. године, сви путници у ваздушном, копненом или прекоморском саобраћају чије је крајње одредиште Канада, биће у обавези да пре повратка пруже одговарајуће информације о путовању, контакт податке, као и план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу. У року од 48 сати по доласку у Канаду, сви путници имају обавезу да потврде да су стигли у место карантина или изолације, а током периода од 14 дана морају вршити свакодневну самопроцену симптома ковида 19, а за све ово направљена је посебна апликација „ArriveCAN“ која је доступна и онлајн и као мобилна апликација.

Казне за непоштовање мера крећу се од усмених упозорења до новчане казне у износу од 1.000 канадских долара.

У Америци препоручена самоизолација

Држављани Србије могу да уђу у САД са свим типовима америчких виза, без поседовања негативног ПЦР теста и уз препоручену 14-дневну самоизолацију.

Међутим, треба имати у виду да савезне државе САД имају право доношења сопствених прописа у погледу путних рестрикција, које се односе и на међународне путнике.

За Дистрикт Колумбија (Вашингтон ДЦ) обавезан је ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Држава Њујорк захтева од свих путника, било да је реч о туристима или стално настањеним лицима која се враћају у Њујорк, да приликом доласка попуне Здравствени образац за путнике. Од путника се очекује да приликом доласка поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Путници који не поседују тест се упућују у обавезни 14-дневни карантин, док се они који поседују негативан ПЦР тест такође упућују у карантин, с тим да они имају могућност да четвртог дана по доласку о свом трошку понове тест и, уколико је резултат теста негативан, прекину карантин.

 

Извор: rs.sputniknews.com