Србија

ПОНОСАН! Огласио се председник Вучић: ВИ СТЕ ПОСЕБНИ, ДОКАЗАЛИ СТЕ СЕ СВОЈОЈ ДРЖАВИ И НАРОДУ!

Председник Александар Вучић свечано је данас уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије за ангажовање на спровођењу мера за спречавање ширења заразне болести ЦОВИД-19 и помоћи цивилном становништву, а која су им додељена поводом Дана примирја у Првом светском рату, као и поводом 21. годишњице битке на Кошарама

Председник Вучић је Орден Белог орла са мачевима другог степена уручио потпуковнику Драгутину Димчевском, поводом годишњице битке на Кошарама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За заслуге у борби против вируса корона, Орденом белог орла са мачевима трећег степена одликован је заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, као и командант привремених ковид болница Београдски сајам и Београдска Арена пуковник Радивоје Анђелковић.

Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена Вучић је уручио управнику војне болнице Нови Сад, која је у ковид систему, пуковнику Драгану Коруги, док је златном медаљом за заслуге одликован пуковник Иво Удовичић, командант ковид болнице ВМЦ Карабурма.

Пуковник Зоран Смиљковић, командант привремене болнице „Чаир“ у Нишу одликован је Златном медаљом за ревносну службу, а Сребрном медаљом за заслуге одликовани су начелник Института за епидемиологију ВМА пуковник Срђан Лазић, начелник Одељења у Клиници за инфективне и тропске болести ВМА пуковник Петар Ðурчић, управник ВМЦ Карабурма потпуковник Милан Младеновић.

Истим одликовањем, Сребрном медаљом за заслуге одликовани су и потпуковник Милан Јовановић, начелник Центра за хитну помоћ ВМА, потпуковник Негован Иванковић који је ангажован током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације, заставник прве класе Момчило Марић, начелник сервиса за одржавање ВМА, заставник Мирослав Љиљак, ангажован на спровођењу мера обезбеђења Дома ученика средњих школа „Патријарх Павле“ и привремене ковид болнице ВМЦ Карабурма.

Сребрном медаљом за заслуге одликовани су и заставник Горан Петровић који је ангажован на спровођењу мера обезбеђења КЦ Крагујевац, заставник Јовица Дељанин ангажован на организацији спровођења мера за спречавање ширења вируса корона.

Сребрну медаљу за храброст „Милош Обилић“ председник је уручио потпуковнику Бориславу Крњајићу, ангажованом на спровођењу мера обезбеђења граничних прелаза, мигрантских центара, као и прихвата наших држављана пристиглих из иностранства и капетану Томи Зорзићу, ангажованом током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације.

Обраћајући се одликованима, Вучић је поручио да они нису више само заставници, капетани, потпуковници, пуковници и генерали, већ су од данас носиоци државних признања и да сваки од њих сада о томе мора да води рачуна на сваком месту.

„Ви сте посебни, доказали сте се својој држави и народу, а то цео живот морате да испуните обавезношћу и одговорношћу“, подвукао је председник, замоливши добитнике да са поносном носе своја одликовања.

Вучић је казао да се ради о важним и вредним одликовањима, не у материјалном, већ људском смислу, које говоре о томе колико су својим радом и делима задужили отаџбину Србију.

„Ми не дајемо много одликовања, али у тешким временима се увек покажу они који су највреднији и који заслужују да од државе добију захвалност“, нагласио је он.

Вучић се захвалио на труду, раду, посвећености добитника признања и истакао да су одликовања нешто што остаје увек њиховим породицама на понос, јер је држава умела да препозна и одликује за величанствена и изузетна дела.

„Ваша деца и сви око вас могу да се угледају на ваша дела. Желим вам да имамо нешто лакша времена, да морате нешто мање труда И храбрости да улажете. Али сам сигуран да ћете знати на најбољи начин да одговорите на све одговорности и изазове“, казао је он.

Честитао им је још једном на одликовањима и рекао да држава не очекује ништа мање од њих у будућности.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг