Србија

После девет година! Ови грађани Србије ће за Нову годину добити по 100.000 динара?

Запослени Србијагаса могу да трљају руке.

Ових дана добиће 13 плату, чији је износ у висини бруто износа једне њихове зараде, а то право оствариће из добити овог јавног предузећа која је на крају прошле године била око пет милијарди динара, сазнаје „Блиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај новогодишњи поклон су добили након девет година, јер им је последњи пут бонис исплаћен за пословну 2011. годину јер су онај из 2015. године, који им је био исплаћен, морали да врате по налогу ондашње владе. То практично значи да ће на рачуне нешто више од 1.100 запослених у овој компанији је легла једна и по нето плата односно, што у просек износи око 100.000 динара.

Ово право им проистиче из колективног уговора који је потписан пре неколико година, по коме бонус, односно 13 плата, треба да се исплати на крају сваке пословне године уколико је компанија остварила добит, и то 10 одсто од тог резултата.

Пошто је добит остварена, они ипак неће добити свих 10 одсто јер би онда требало да се за те намене издвоји око 500 милиона динара. Према сазнањима „Блица“ синдикати су одустали од тог максималистичког износа и пристали да за те намене укупно за све буде издвојено 168 милиона динара.

Разлог за такав договор синдиката и менаџмента компаније крије се у чињеници што је договорено да се три милијарде динара из добити издвоји за покривање губитака ове компаније из ранијег периода.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс