Регион Русија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Дојче веле тврди: “Русији Додик више не треба и одлучили су да га уклоне на врло елегантан начин, са афером”

Додиков кабинет коначно се огласио о спорном поклону који је уручен Сергеју Лаврову, а затим враћен. Да ли икона украдена – то и даље није јасно,пише DW.

Међутим, политичка шета је већ направљена, пише Дојче веле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Није проблем што је Додик поклонио Сергеју Лаврову икону већ што, на пример, није поклонио неку нашу, православну, из БиХ. Па и ако није имао никог паметног да му на то укаже, није требало да се медијски хвали шта поклања. Али то је изгледа Додику било најважније”, каже за DW Слободан Шоја, бивши амбасадор БиХ у Француској и Египту.

“Наиме, приликом оваквих посета поклони се скоро увек размењују између два протокола и далеко од камера. Да се тако поступило, ништа се не би догодило”, каже Шоја.

Већ данима се не смирују контроверзе око иконе Светог Николе коју је члан Председништва БиХ Милорад Додик поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову током посете Сарајеву. Позлаћена икона за коју се тврди да је стара триста година наводно потиче из Луганска на истоку Украјине, из дела који контролишу проруски сепаратисти. Тужилаштво БиХ покушава да утврди чињенице.

Из кабинета Милорада Додика напокон су се огласили. Истичу да икона није украдена и да спада у ред породичних освештаних икона. „Измишљотине и неистине уследиле су након погрешне медијске презентације да је реч о икони која је део културне баштине и национално благо, што нигде није установљено“, наводи се у саопштењу.

Но, Министарство културе Украјине тврди да се ради о предмету у власништву те земље. На икони је препознат печат Одеске регионалне комисије за заштиту споменика, након чега је уследила оштра дипломатска нота са захтевом да се случај одмах испита, уз оцену да би се изостанак адекватне реакције власти у БиХ могао протумачити и као „подршка агресивној политици и војним акцијама Руске Федерације против Украјине“.

Претерана реакција Украјинаца?

Слободан Шоја каже да је у причи о икони све погрешно, од одабира поклона, преко Додиковог ћутања и реакције Амбасаде Украјине, до “претераног” коментарисања од стране медија и политичара.

“Жао ми је што је саопштење из Додиковог кабинета, које се предуго чекало, прилично непотпуно и невешто. Уместо да отклони, оно само отвара нове сумње. Нисмо сазнали оно што је важније: чија је то икона, како је, кад и где набављена?”, набраја саговорник DW.

“Свака информација је драгоцена и све се мора разјаснити јер је афера добила велики међународни значај и не може се игнорисати”, додаје.

Он верује да је Украјина с “јаким разлогом” послала ноту и тражила објашњење, али да су ноту, уместо уобичајеног умереног и информативног тона, обележиле “прејудициране тврдње и неспретна агресивност”.

“Укратко, због озбиљности случаја, мислим да не треба да се упуштамо у прерано и нестручно закључивање и да је боље да се што више уздржимо од коментара док се не добију јасни одговори на питања на које Додик још није одговорио, а мора одговорити. И треба наставити да се од њега тражи потпуно објашњење. То је, уосталом, у његовом интересу”, закључује Слободан Шоја.

Скривене дипломатске поруке

У потезу Сергеја Лаврова, који је вратио икону Додику, Шоја види “скривену дипломатску поруку”. “Вратио је поклон и то је једино исправно у целој афери. Лавров то није урадио одмах, али није ни дуго чекао. Вероватно је лично тражио да се испита случај и чекао резултате. Он је сигурно од Додика добио одговор који ми нисмо добили.”

Тако је посета Лаврова прошла у знаку скандала, након што су друга двојица чланова Председништва БиХ одбила да се састану с њим. “Враћање поклона има и скривену дипломатску поруку Лаврова. Она се може ишчитавати на различитим нивоима, а све се своди на једно велико разочарење, не само због поклона него због свега што је доживео. Вероватно га више нећемо видети у БиХ, а то би била већа штета за нас него за Русију”, каже Шоја.

Да враћање иконе Милораду Додику има “скривену поруку” мисли и бањалучки новинар и блогер Слободан Васковић. Он сматра да је Русија тим чином „почела уклањање Додика с политичке сцене“ и да лидер Савеза независних социјалдемократа није дорастао сложеном и опасном “руском рулету”.

“Русији Додик више не треба и одлучили су да га уклоне на врло елегантан начин“, пише Васковић у једном тексту. „Нема дилеме да је Лавров знао да ће од Додика добити на поклон украдену Икону из Луганска, као што нема дилеме и да је у БиХ дошао да би свесно радикализовао ситуацију. Нема дилеме ни да је Додику неко од ‘руских веза’ дискретно шапнуо шта би било добро да поклони Лаворву, што је овај и учинио, ни не помишљајући да је давање поклона уједно и политички ‘пуцањ у главу’.”

Милорад Додик није се лично оглашавао у вези са случајем. У међувремену је тестиран позитивно на корона-вирус. Његово стање је стабилно, упркос обостраној упали плућа.

 

 

 

 

 

Извор: DW