Србија

Позната докторка открила све! И ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ЋЕМО МОРАТИ ДА НОСИМО МАСКЕ? Ево када ћемо имати имунитет!

Вакцина против короне увелико се даје грађанима у Великој Британији. Цео свет исчекује како ће се овај процес даље развијати, а ево шта о вакцинацији каже чувена професорка Нада Куљић-Капулица

– Тек је почела вакцинација. Треба прво да испоштовати примену две дозе, односно размак од две до три недеље, у зависности од саме врсте вакцина (у случају Фајзерове вакцине прву и другу дозу деле три недеље), затим треба да прође одређен период како би се стекао имунитет према вирусу – објашњава проф. др Нада Куљић-Капулица и додаје да је размак од вакцинације до стицања имунитета месец дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имајући у виду извештај америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) тај период у случају Фајзерове вакцине је 10 дана, али то тек треба потврдити.

– Пандемија ће стати када се стекне колективни имунитет 60 до 70 одсто становништва. То се делимично може постићи вакцинама, а делимично пребољевањем односно контактом са вирусом. Питање је колико људи ће се вакцинисати и колико њих ће оболети – рекла је професорка.

На питање како коментарише рекордни рок проналаска вакцина против короне, професорка је одговорила:

– То је добро. Вакцине се сада праве новим технологијама којима се скраћује тај рок…. Енглези су нешто пожурили. Европска агенција за лекове још није аминовала коришћење вакцине, а очекује се да то уради крајем године. Очекује се да релевантне институције кажу – сада би вакцина могла да се примени.

Маске се морају носити и након вакцине

Могу се чути препоруке стручњака да ће и након вакцинисања остати на снази мера обавезног ношења маски.

– Ако добијете вакцину, ви нисте одмах имуни на вирус. Треба да прође одређено време док се не постигне имунитет, тако да има логике у тим саветима – каже проф. др Куљић- Капулица.

Све актуелнија је и тема ревакцинације о којој докторка нема дилему:

– Струка ће рећи да ли ће бити неопходна ревакцинација која је неопходна за велики број вакцина. Меродавне институције ће одлучити да ли ће и када почети.

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ Srbijadanas.com