Србија

ПОЗНАТА ДОКТОРКА ОТКРИВА: Ако је тест на корону негативан, не значи да нисмо инфицирани! Ево о чему је реч!

Директорка лабораторије „Ватрено око“ Снежана Јовановић разјаснила је разлозоге због којих најчешће долази до лажно нетивних резултата тестова

Зашто долази до лажно негативних тестова, односно како поред свих симптома корона вируса тест покаже да немамо инфекцију? Некада чак ни из другог тестирања потврда о заразности не стиже, евентуално из трећег пута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директорка лабораторије “Ватрено око” Снежана Јовановић разјаснила је за РТС разлозоге због којих најчешће долази до лажно нетивних резултата тестова су следећи: ако се узорак не узме на време, ако је неодговарајући транспорт, уколико се узме мања количина узорка, уколико се узме неодговарајући узорак.

“Ево сада читамо да се већа количина вируса не налази у назофарингсу него рецимо у столици и урину и дуже се излучује”, истакла је Јовановићева и додала да се такви тестови не раде.

На питање који су бесплатни тестови, а који се плаћају, Јовановићева каже да када се оде у ковид амбуланту прво се уради антигенски тест, па ако треба и ПЦР и то се не плаћа.

“Сви они који иду у иностранство, без обзира о којој се старосној групи ради, они плаћају тестирање са изузетком студената који иду у иностранство на школовање уз показивање неког доказа да се тамо школују”, навела је Јовановићева.

Одговарајући на питање хоћемо ли у будућности моћи да се тестирамо код куће, Јовановићева каже да за већину болести постоје ти “поент оф царе тестови”.

“За сада постоје тестови који се многима чине, управо антигенски, да свако од нас то може да уради код куће, али је за сада препорука из тог разлога што се не зна да ли се после узимања бриса и стављања тог туфера и обраде бриса вирус активира или не и због чињенице да постоји могућност да се ви који то узимате инфицирате – из тих разлога за сада ти тестови не, али у будућности сигурно да”, закључила је Јовановићева.

 

 

 

 

Извор: РТС