Србија

Познати доктор открио: ОВА 2 ВИТАМИНА НИКАКО НЕ СМЕТЕ УЗИМАТИ УЈУТРУ! Ево шта треба да пијемо!

Фото: Pixabay.com

У јеку епидемије корона вируса, влада општа помама за витаминима који јачају имуитет. Они јесу јако важни за наш организам, али треба пазити када и коју врсту витамина узимамо.

Проф. др Дино Тарабар који ради у црвеној зони у болници „Драгиша Мишовић“ саветује да треба узимати витамине Де и Це, магнезијум, селен, цинк, као и пробиотике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Добро га је узети превентивно а не само ако смо заражени. Када нема сунца долази до пада де витамина. Превентивно се даје 2.000 јединица дневно. Це-витамин препоручујем до 5 до 6 грама дневно. Не треба све суплементе узимати у исто време. Де-витамин и магнезијум не треба узимати ујутро него после подне. Пробиотици су обавезни, посебно уз антибиотке“, објашњава доктор из црвене зоне болнице „Драгиша Мишовић“.

Доктор Тарабар каже да је питање употребе антибиотика у првих неколико дана дискутабилно. Ако се ради искључиво о вирусној болести антибиотици нису неопходни.

„Ми их углавном дајемо код старијих људи где очекујемо бактеријске суперинфекције да би их заштитили од нових компликација. Некада вируси које лечимо антибиотицима могу да нам направе проблем тако што ће антибиотици да униште сапрофитну бактеријску флору па ће се клиничка слика погоршати“, објашњава др Тарабар.

Додаје да је много је тешко лекарима на првој линији да процене да ли треба дати антибиотик или не.

„Клиничка слика од прехладе, грипа, ковида у једном тренутку може бити потупно иста. Није лако то проценити на основу првог контакта. Потребно је много више, сагледати пацијента, видети клиничку слику, лабораторијске налазе, крвну слику и це-ер-пе. На плућима не морате да чујете ништа и то може да заведе“, објашњава доктор.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: РТС