Русија

ПРЕДСЕДНИК ЉУТ: „Причате ми бајке о ситуацији у земљи“

Москва — Председник Русије Владимир Путин изразио је чуђење, шта раде министри у ситуацији, када приходи становништва падају, а незапосленост и цене намирница расту.

„Реални приходи су пали за, колико, три, 4,3 одсто, а цена шећера је порасла за више од 71 одсто. Људи се ограничавају, јер немају новца за основне намирнице. Где ви гледате? То је питање! Ово није шала“, рекао је Путин, реагујући на излагање министра за економски развој Максима Решетњикова о праћењу стања на тржишту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Рекли сте да ‘пратите’, а цене шећера расту већ неколико месеци. Знамо да у овим условима опада и куповна моћ становништа. Стално говоримо о томе“, рекао је Путин.

„У условима, када незапосленост расте, приходи се смањују, основне животне намирнице скупљају, ви ми причате бајке о томе шта ћете урадити. Одржаваћете састанке? Уздате се у агенцију за антимонопол“, питао је присутне шеф руске државе.

Путин је приметио да најбрже у свету расте цена уља – 30,8 одсто, док је у Русији поскупело 23,8 одсто.

„Значи, може још да расте. Житарице су поскупеле 19,09 одсто? А код нас макароне 10,5 одсто, пецива шест одсто. Ако се не зауставе (цене), и даље ће расти! А имамо, ако се узме у обзир принос или лоша жетва, шећер је већ скочио 71,5 одсто. Зато се и зауставио! А ви ми овде причате бајке о томе шта сте радили са извозницима и произвођачима. Ваш рад нема никакве везе с тим!“, рекао је руски лидер.

Путин је дао влади недељу дана да реши проблем са растом цена, преноси Спутњик.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com