Свет

ПРЕДСЕДНИК ПОТПИСАО ЗАКОН О ПОМОЋИ: Избегнута блокада владе, ево шта грађани добијају како би се изборили са пандемијом

Одлазећи председник САД, Доналд Трамп, потписао је Закон о помоћи угроженима пандемијом, вредан 900 милијарди и онај о владином финансирању од 2,3 милијарде долара, чиме се спречило заустављање рада владе.

Трампов потпис за Закон о помоћи угроженима пандемијом ослободио је пакет помоћи од 900 милијарди долара који је намењен за накнаде незапосленима, али и за пружање једнократне стимулације од 600 долара запосленима чији посао трпи због коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Потписујем овај закон како би се поново покренула помоћ за незапослене, зауставиле деложације, пружила помоћ закупцима, омогућила додатна средства за програме зајмова предузетницима, омогућило запосленима авио-компанија да се врате на посао и дала додатна средства за дистрибуцију вакцина“, казао је Трамп.

Процењено је да ће око 12 милиона људи добити потребну помоћ у два кључна програма која су обухваћена наведеним законом. Тако ће они чија је исплата плата била заустављена, примати накнаду наредних 11 недеља, а они који су незапослени добијаће по 300 долара до средине марта наредне године.

С обзиром на то да се каснило с потписивањем наведеног закона јер су Трампови републиканци сматрали да је превише расипнички, сви који је већ требало да добију новац, вероватно неће добити уплату ове седмице. Такође, накнада од 300 долара за незапослене највероватније неће трајати 11, већ 10 седмица јер држава не може да почне да их исплаћује пре потписа закона, а кашњење је све пролонгирало.

До преокрета је дошло након дана обележених апелима свих политичких струја, у којима се од тражило да Трамп делује како би се избегла економска и социјална катастрофа, посебно за најрањивије, с обзиром на то да је одлука о исплати помоћи за милионе незапослених истекла у суботу у поноћ.

Закон о помоћи је Конгрес усвојио у понедељак и у четвртак је Трамп требало да потпише, међутим, он је то пролонгирао до недеље јер је имао примедбе – желео је да се накнаде са 600 повећају на 2.000 долара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Клиx