Србија

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ И ОТКРИО: Ево када стиже руска вакцина!

ГОВОРЕЋИ о вакцинама и вакцинацији, председник Србије, Александар Вучић је најавио набавку додатног контигента Фајзерових вакцина, али и могућност да до краја године стигну и оне руске.

– Ми очекујемо још око 76.000-77.000 Фајзерових вакцина током јануара, на сваких 7 дана од 4. до 25. јануара ће стизати Фајзерова вакцина у нашој земљи. План је да одмах после вакцинације људи у геронтолошким центрима, јер ти људи јесу најугроженији, пређемо, и већ сада се прелази на део оних који раде у ковид систему, а који нису прележали корону и немају антитела. Верујем да ћемо у јануару месецу највећи део људи који раде у ковид систему успети да вакцинишемо и заштитимо, а тиме смо заштитили здравствени систем и наше болнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска вакцина још чека дозволу Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

– Очекујемо пре краја године да у нашу земљу стигну прве количине и вакцине из Русије, али то ништа не значи док не добијемо дозволу АЛИМС. О давању те вакцине можемо да говоримо тек када она добије дозволу наших надлежних медицинских служби.

Преговара се и са другим произвођачима.

– Очекујемо и додатне значајне количине вакцина из других земаља. Ми прегорварамо са још неким западним произвођачима, али разуме се да преговаамо и са кинеским произвођачима, и надам се да ће и они ускоро регистровати своје вакцине да бисмо могли да их купимо на тржиту – казао је.

Александар Вучић је нешто после 13 сати отпочео је говор на новогодишњој конференцији и изнео резултате рада. Заједно са њим на конференцији су и министри Златибор Лончар и Дарија Кисић Тепавчевић.

Председник сумира изазове са којима се Србија суочавала, резултатима у борби против корона вируса, спољној политици, као и кључним плановима за 2021. годину.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс