Србија

РУСИ УПОЗОРИЛИ! Притисак на Србију ће се повећати! Ево шта НАТО жели од наше земље!

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да верује да ће се повећати притисак на Србију да уведе санкције Русији и приступи НАТО јер се, каже, не свиђа свима самостална, независна политика Београда.

Он је у интервјуу за Вечерње новости рекао да Србија, захваљујући својој одмереној линији, чува друштвено-економску стабилност, реализује велике инфраструктурне пројекте, снажи своје одбрамбене капацитете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Боцан-Харченко је као неумесне оценио наводе да је састав нове Владе Србије проамерички и додао да Србија данас спроводи избалансирану вишесмерну спољну политику која у пуној мери узима у обзир националне интересе.

– Поздрављамо конструктивно опредељење руководства земље за продубљивање руско-српског стратешког партнерства. То потврђују састанци са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министрима, као и успешни преговори 8. децембра у Москви копредседника међувладиног комитета Јурија Борисова и Ненада Поповића – рекао је он.

Како каже, сарадња Русије и Србије није усмерена против других играча и темељи се на принципима транспарентности, фер конкуренције, безусловног усменог поштовања.

Као један од примера непоштене конкуренције, он наводи претње Србији санкцијама из појединих кругова у САД уколико настави да купује руско оружје и истиче да се руско-српска сарадња развија стриктно у оквиру међународног права и на партнерској основи.

Упитан да ли Србија може да се поузда у руски вето, ако се у УН постави питање чланство тзв.Косова, руски амбасадор каже да ће се Русија и даље залагати за ригорозно поштивање међународног права, пружати принципијелну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије како у УН, тако и на другим мултилатералним форумима.

Коментаришући да ли се иза најаве измена Дејтонског споразума крије жеља за централизацијом и укидањем Републике Српске, Боцан-Харченко каже да је тај споразум камен темељац савремене БиХ.

– Позивамо стране партнере да се стриктно придржавају стратегије локалне одговорности, према којој саме стране у БиХ доносе одлуке по свим питањима. Поштовање ‘Дејтона’ је кључ успеха стабилизације у БиХ. Покушаји његове ревизије, напротив, удаљавају од тог темељног задатка – рекао је он.

Када се ради о посети руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Београду, он каже да је у плану детаљно разматрање читавог комплекса руско-српских односа, да се упореде ставови о актуелним регионалним и међународним темама, уз нагласак на ситуацију око решавања косовског питања.

Боцан-Харченко додаје да ће се разматрати и могућност посете руског председника Владимира Путина Београду.

– Руско-српски дијалог на највишем нивоу се развија максимално интензивно, одређујући смерове јачања разноликих билатералних веза. Притом, контакте председника Путина и Вучића одликују ритмичност без преседана, поверење и дубина садржаја – сматра руски амбасадор.

Што се тиче руске вакцине Спутњик В, у Београд је стигло 20 доза за лабораторијска истраживања, а преговори о испорукама су у развијеној фази, каже Боцан-Харченко и истиче да је недопустиво да се питање живота и здравља људи претвара у геополитичко и да се Русија залаже за ефикасну и безбедну имунизацију читавог становништва планете.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Тањуг