Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Министар Мали обрадовао грађане! 1. јануара стиже велика промена!

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас повећање пензија од 1. јануара следеће године од 5,9 одсто, на основу швајцарске формуле, повећање минималне цене рада за 6,6 одсто, као и веће плате у јавном сектору.

Мали је за РТС рекао да ће од 1. јануара пет одсто повећање плате добити медицински радници, док ће остали запослени у јавном сектору добити 3,5 одсто, а осталих 1,5 одсто повећања они це добити од 1. априла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мали је потврдио да ће војници, поред тога, добити додатно повећање до десет одсто.

Министар је рекао да су буџету за наредну годину, који је од сутра на дневном реду Скупштине Србије, планирана и издвајања за капиталне јавне инвестиције од 330 милијарди динара јер се, како каже, показало да када држава улаже у ауто-путеве, железницу, индустријске паркове, мостове, подстичу и приватне инвестиције.

„Дакле све те јавне инвестиције подстичу и приватне инвестиције. Нови ауто-путеви са једне стране подстичу раст економије, запошљавају се људи, а са друге стране подстичу приватне инвеститоре. Ми зато у наредној години имамо преко 330 милијарди динара издвојених само за капиталне инвестиције“, рекао је Мали.

На списку тих инвестиција налазе се, наводи Мали, изградња Моравског коридора, ауто-пут Прељина-Пожега.

Истиче да ће укупна помоћ државе привреди и грађанима од почетка кризе изазване пандемијом ковида 19 износити више од 700 милијарди динара, односно више од шест милијарди евра.

„Око 12,7 одсто нашег бруто домаћег производа смо издвојили да помогнемо нашој привреди, успели смо да је спасимо. Буџет за 2021. гледамо у оквиру тога“, објаснио је министар финансија.

Рекао је и да јавни дуг није прешао границу од 60 одсто БДП ни у буџету за ову, ни за идућу годину.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг