Србија

СЛЕДИ УБЛАЖАВАЊЕ МЕРА? Кризни штаб доноси одлуку у петак, ево шта је на столу

На овој седници могла би бити донета одлука којом ће се ублажити поједине досадашње мере

Седница Кризног штаба за борбу против короне на којој се очекује доношење нових мера биће одржана у петак ујутро у 8 часова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овој седници могла би бити донета одлука којом ће се ублажити поједине досадашње мере. Првенствено, оне које се односе на радно време радњи, али и локала услужне делатности, попут физерских салона.

Тренутно у Немањиној 11 круже разне варијанте могућих мера, међутим, за сада се ништа не зна поуздано. Нико не искључује делимичну либерализацију мера која би практично значила да и неке друге радње осим прехрамбених и апотека раде викендом. У оптицају је и да се продужи радно време током недеље.

ДО ПЕТКА ПРОДУЖЕНЕ МЕРЕ

Подсетимо, управо у петак, 18. децембра, истиче једна мера која је продужена на седници Кризног штаба у понедељак, а то је да сви угоститељски и већина трговинских објеката ради до 17 часова, а да викендом не ради.

Како је тада најавила др Дарија Кисић Тепавчевић, чланица овог штаба, накнадно ће се одлучивати шта ће даље бити са мерама.

– Све рестриктивне мере које су важиле до сада биће на снази до петка, 18. децембра, а након тога ћемо се поново састати и сагледати да ли ћемо уводити додатне мере или променити постојеће – рекла је у понедељак др Кисић Тепавчевић.

БРНАБИЋ: ДА ПУСТИМО ЉУДЕ ДА РАДЕ

Да би нове мере могле да иду у првацу попуштања, јуче је најавила и премијерка Ана Брнабић. Она је изјавила да је лично потпуно против забране кретања и затварања продавница и занатских радњи викендом, „јер ти грађани морају да зарађују и хране своју децу“.

Брнабић је навела да ће забрана бити уведена уколико буде неопходна, али је истакла да верује у одговорност појединца.,

– Уколико бројеви наставе да падају, а то зависи од свакога од нас, мислим да ћемо моћи бар викендом до 14 часова, 15 часова да пустимо те људе да раде – изјавила је она јуче и додала:

– На Кризном штабу јуче сам причала о томе да ли треба да се све затвори и забрани кретање, или да се нека места којима није тако велики ризик од заражавања као што су мали фризерски салони где фризер носи маску и муштерија носи маску да њих пуштамо да јуди раде јер они морају да прехране своје породице.

За сада нема информација да би се било која мера могла односити на продужења рада кафића, тржних центара, а у којима се окупља велик број људи у затвореном простору, а по изјавама медицинског дела Кризног штаба, није релано да се то деси.

Он нису ни за то да бутици раде, о чему је данас причао епидемиолог др Предраг Кон.

Извори медија наводе да у петак не треба очекивати доношење мера за новогодишње празнике. Како се наводи, готово је сигурно да ће бити речи и о правилима за наступајуће празнике, али је за прецизирање ових мера рано. Оне ће зависити од броја оболелих.

Извор: Блиц/srbijadanas.com