Регион Србија

ШОКАНТНЕ ТВДРЊЕ АМЕРИКАНАЦА! Бајден неће ићи против Србије и Републике Српске! Ово је разлог!

Фото: Јутјуб

Тимоти Лес са Универзитета Кембриџ сматра да би поруке бивших и актуелних званичника САД везане за будућу политику САД према региону и Србији, а које су се чуле претходних дана, Срби могли да схвате као претеће, али верује да су оне, како каже, ограниченог капацитета.

“Србија не треба да брине да ће бити ултиматима који би их приморавао да признају КиМ како би сачували Републику Српску”, поручује Лес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лес, наиме истиче да ће новоизабрани амерички председник Џозеф Бајден ‘гурати политичку и економску интеграцију региона као једину одрживу политичку опцију коју има на располагању, а да су годишњица Дејтона и седница Комитета за спољне послове Представничког дома САД искоришћене за налет изјава и политичких предлога либералних америчких коментатора , о судбини КиМ и Дејтонског споразума, ‘обасипаних’ самопоуздањем након Бајденове победе.

Хоће да спасу БиХ од распада

На питање како тумачити Бајденову изјаву да је Дејтон донео мир у БиХ, али да посао у тој земљи још није завршен, као и да ли таква изјава угрожава опстанак Републике Српске, Лес за Тањуг каже да је реч о понављају већ постојећег става Бајдена о томе да САД нису завршиле свој посао у БиХ, што је и неспорна истина, јер јер Клинтонова администрација желела да БиХ буде функционална, мултиетничка држава и чланица ЕУ и НАТО, а у томе није успела.

“Све што ће Бајден урадити је да спречи распад БиХ, што није ништа ново, док ће се његова администрација бавити неуспехом америчке политике у тој земљи”, сматра Лес и додаје да не верује да ће Бајденова администрација у наредном период вршити притисак за промену устава у БиХ јер је САД потребна помоћ Србије у решавању статуса Косова.

“Ако Бајденова администрација поново отвори босанско питање, она ће то урадити само ако је коначни статус КиМ решен, што значи да се то неће догодити у наредних четири године ако Бајден одбаци поделу КиМ као опцију за компримис”, тврди Лес и додаје да је случају да не буде решења за статус КиМ, такође мало вероватно да ће доћи и до значајније интервенције у БиХ.

Контрапродуктивно би било претити Србима у БиХ, каже он, јер ће то довести до кризе у Републици Српској, распламсавање национализма у Србији, али и сузити простор председнику Србије Александру Вучићу за постизање компромиса око КиМ.

Ако Бајденова администрација, објашњава Лес, жели да промени устав БиХ, онда ће то морати да ради са локалним актерима, укључујући Србе и Хрвате који, иначе, имају право вета на било који предлог.

“Они неће прихватити ништа што ће ослабити њихову аутономију, а разумно је и предвиђање да ће било који покушај за централизацију БиХ пропасти, имајући у виду разговоре у Бутмиру из 2009.”, објашњва Лес и додаје да је Хрватска такође битна за очување Дејтона.

Не може се укинути Српска

Из геополитичког угла, Лес такође не види директну претњу по статус Републике Српске, и каже да ово нису ране 2000-те када је НАТО имао на хиљаде трупа у БИХ и када је канцеларија високог представника имала дилктаторска овлашћења.

Он наглашава да Бошњаци не могу да укину Српску нити законски, нити политички, а ако би икада претили у физичком смислу онда би се сукобили са Србијом, а вероватно и са другима.

“Бошњаци, такође, немају моћ да сруше Републику Српску јер једноставно немају народ који живи тамо”, каже Лес и додаје да није ни у интересу Бајденове администрације да узнемирава Србе у БиХ, бар за сада.

Дакле, тврди Лес, најгори сценарио из перспективе босанских Срба је далекосежна аутономија у национално уједињеној БиХ у којој ће Бошњаци наставити да покушавају централизацију.

На питање да ли ће Република Српска бити искоришћена као уцена за решавање питања КиМ, Лес каже да су САД увек раздвајале ова два питања, тако да је тешко очекивати да ће Бајденова администрација предложити било шта што ће повезати Српску и Косово.

“Сбија не треба да брине да ће бити ултиматима који би је приморавао да призна КиМ како би сачувалиа Републику Српску”, објашњава Лес и додаје да је реч у супротној тенденцији у којој Срби повезују Српску и Косово, а посебно то што босански Срби виде прилику за размену територија између Спрске и Косова.

Међутим, додаје он, Вучић не верује у то јер он зна да су САД против распада БиХ.

“Потребна му је помоћ Вашингтона да би се спасило што се може спасити од дебакла са Косовом. Чини се да он више воли “мађарску” стратегију за реинтеграцију Републике Српске у Србији преко заједничног држављанства и економске и културне интеграције, што би било квази-решење за национално питање које избегава ризик од америчког кажњавања”, закључује Лес.

Лес сматра да ће Бајденова политика неизбежно бити компромис између онога што желе да ураде и онога што могу да ураде, имајући у виду политичку реалност на терену, али и одбијање Вашингтона да се превише удуби по питању Балкана због важнијих спољнополитичких изазова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг