Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ СРПСКОГ ЕКСПЕРТА: Кризни штаб је пласирао лажиране податке (ВИДЕО)

Имамо снажну централизацију моћи у рукама једне партије, једног човека. То више није чак једна партија која врши власт. Имате званичнике, државне функционере, градоначелнике, и друге који сваку другу реченицу убацују реч „председник“ или име Вучића, говорећи да све што раде је његова заслуга – рекао је Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, гостујући у емисији Реч, продукције Хелмкаст.

Што се тиче поступања у ванредном стању, он је рекао да то треба упоредити са другим земљама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имамо друге земље да су парламенти радили, да је Уставни суд радио током ванредног стања. Друге земље су такође имале хитне набавке, али се знало у сваком тренутку колико је за њих плаћено и шта је купљено. Србија не зна ништа од тога. Грађани знају само оно што им политичари сервирају на кашичицу, и те информације су потпуно непроверљиве, нема ниједног документа који би то потврдио – казао је Ненадић.

На питање да ли је председник Вучић лагао када је обећао да ће подаци о набавкама током ванредног стања бити доступни, казао је да није посао председника ни да уговора, ни да ради набавке медицинске опреме.

– То може да ради Здравствени фонд и Министарство здравља. И у пракси су управо то спроводили, али када је јавност тражила информације, они су рекли да не могу да нам дају јер су те информације тајна. Овде се хитност меша са тајношћу – истакао је Ненадић.

Он је казао и да је уговор о Београду на води уговор закључен без икакве процедуре.

– Постоји међудржавни споразум између Србије и Емирата, и то је изнад сваког другог закона. Кроз овај споразум су провучени и неки други уговори, као продаја ЈАТ-а и продаја неког земљишта у Војводини. Исто са Кином и Азербејџаном око изградње путева, Русијом око НИС-а. Онда се доносе посебни закони за поједине случајеве градње. Ни за Аеродром није уговор доступан – указао је програмски директор Транспарентности.

Будући да је здравство према анкетама увек најкорумпиранија институција, на питање како да људи верују Кризном штабу, рекао је да Кризном штабу афере са набавком вакцине против свињског грипа или учешће чланова породице у државним набавкама, нису толико разлог за неповерење колико то што су „давали контрадикторне изјаве и повлачили се пред изјавама политичара“.

– Сви људи су више веровали Кризном штабу на почетку пандемије него данас. Потпуно је јасно да су подаци барем у јуну били лажирани . Тражили смо од Батута оригиналне податке, нисмо их добили, повереник је наложио да нам доставе оригиналне податке, нисмо их добили. То скривање је срушило њихов кредибилитет – нагласио је Ненадић.

Он је говорио да на изборима постоји корупција једног дела бирача, а рекао је и да ли сматра да је дељење 100 евра пред изборе спада у подмићивање грађана буџетским средствима.

Ненадић је одговорио и на питање да ли су поштени људи у Србији постали проблем за корумпиране кадрове, попут полицајца из филма Серпико рађеног по истинитог причи, где је поштени полицајац Франческо Серпико постао проблем за листом корумпиране њујоршке полицајце, јер је одбијао да прими мито.

– Гомила јавних набавки је намештена унапред. Али фирме које конкуришу се боје да обарају тендер јер се плаше да немају проблеме у будућем пословању, а и ако га оборе, то им не гарантује да ће добити посао – приметио је саговорник Хелмкаста.

Он је изнео податак и да већина, односно 19 од 34 републичких јавних или државних предузећа нема легално руководство.

– Они су били некада в.д., али истекао им је мандат и они су ништа. Они се питају колико ви или ја. Сваки уговор који потпишу ти директори је ништав – упозорио је Ненадић, додавши да је једна таква пресуда већ донета.

По питању цензуре на друштвеним мрежама, он је изнео свој став где ће се решавати тај проблем.

Извор: Правда