Србија

СРАМОТА! Ово ће разбеснети Србе! Специјалном суду у Хагу поднет захтев да се Хашим Тачи ослободи!

Фото: Јутјуб

ОДБРАНА бившег лидера тзв. Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија, којег Специјални суд у Хагу сумњичи за ратне злочине и злочине против човечности, убиства, мучења и киднаповања, тражила је да се он брани са слободе, уз констатацију да прихвата и да буде у кућном притвору или да се не враћа на Косово и Метохију, већ да током суђења живи на неком другом месту, ван региона.

Адвокати су навели да ће се њихов клијент обавезати и да ће се придржавати било којих мера – укључујући стављање у кућни притвор, предају међународних путних докумената и забрану приступа одређеним местима или особама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Судија за претходни поступак треба до 5. јануара да се изјасни о овом захтеву, јер се према правилима притвор преиспитује на свака два месеца од хапшења.

Док одбрана тврди да је Тачи безопасан и да неће реметити процес, Тужилаштво у Хагу се раније изјаснило да је очигледно да он може да утиче на сведоке и застраши их, као и да је отворено радио против суда, а чак и лагао јавност да није предмет истраге, а био је.

Тачијеви адвокати су навели и да је он вољан да прихвати забрану употребе медија и да се не бави политичким активностима. Као још један разлог навели су пандемију короне, због чега све консултације морају да се обављају видео-позивима, што им отежава спремање одбране.

Пре три дана објављена је прва одлука суда о жалбама на притвор. Припадник удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати (ухапшен због објављивања поверљивих докумената) жалио се на хапшење као и на одбијање захтева да буде пуштен на слободу уз кауцију од 1.000 евра.

Жалба је одбијена уз образложење да судије имају право да одлуке о условном пуштању на слободу доносе по властитом нахођењу и да судија то право није злоупотребио у Гуцатијевом случају.

Иначе, Тачију се суди заједно да Јакупом Краснићијем, Реџепом Сељимијем и Кадријем Весељијем и очекује се и да ће њихови браниоци поднети захтеве да се бране са слободе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс