Србија

Србија на удару снажног циклона! Ево каква нас зима очекује и када можемо да очекујемо снег!

Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио је да нас ледена јутра чекају у среду, а да ће од петка бити без мраза и уз осетно топлије време и температуре и до 15 степени.

„У Србији је освануло ведро и ледено, у многим пределима и магловито јутро. Минимална температура спустила се јутрос у Сјеници и на Копаонику на -11 степени, а у нижим пределима и у градовима кретала се од -8 до -3°, док је „најтоплије“ било у центру Београда са -2°“, написао је Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је најавио да ће минимална температура у среду ујутро бити од -9 до -1 степен.

Од данас све топлије

„У среду ће почети да слаби деловање антициклона и ваздушни притисак биће у паду, а циклон са централног Медитерана донеће повећање облачности, али и појачање југоисточног ветра. Максимална температура биће слична данашњој, дакле, биће хладно“, навео је он.

Ђурић је казао да у Србију стиже снажан циклон са централног Медитерана, који ће доносити током четвртка и петка веома снажне и обилне падавине западним и југозападним пределима Балкана.

„На југу Јадрана биће обилних пљускова са грмљавином, а запад Хрватске, Горски Котар и север и запад Босне биће у хладном сектору циклона, уз веома обилни и влажан снег и уз температуре око 0 степени, док ће у осталим пределима температуре бити око 10 степени. У Далмацији, Херцеговини и на југу Црне Горе снажни пљускови са грмљавином условиће и преко 100-200 милиметара падавина по квадратном метру, локално и више. Иначе, високи Динариди „зауставиће“ обилне кише, тако да се источније не очекују обилније падавине, а у Србији ће бити и суво, тек понегде на северозападу, западу и југозападу са слабом кишом“, казао је он.

Ђурић пише да од петка у Србији неће бити јутарњих мразева и то захваљујући снажном јужном струјању и приливу топле ваздушне масе са Медитерана у предњем делу циклона.

„Максималне температуре биће око 10 степени, а отоплиће и на северозападу Босне и Хрватске, па ће снег прећи у кишу, а температура ће бити у порасту за десетак степени. Током викенда се изнад западне Европе са Атлантика очекује нови снажан циклон, који ће изнад централног Медитерана условити стварање новог секундарног циклона („дете“ циклон), па ће тај циклон области Јадрана донети нови талас обилних пљускова и олуја са грмљавином, уз олујни југо и вишеметарске таласе, док ће се Алпи налазити у хладном сектору циклона, уз обилни снег, при чему би од среде до недеље у вишим пределима Алпа пало и преко два метра снега, локално и више“, навео је он.

За викенд температуре изнад просека

Метеоролог наводи да ће се Србија током петка и викенда налазити у предњем делу новог циклона, тако да се очекује додатни прилив топле ваздушне масе са југа и са Медитерана и биће осетно топлије. Максимална температура за викенд биће и до 15° степени.

„Иначе, од среде до недеље Србија ће се налазити између снажног антициклона са центром изнад Русије, док се са Атлантика преко западне Европе и са централног Медитерана очекује серија снажних циклона, уз веома низак ваздушни притисак. Дакле, изнад Србије и региона биће успостављен веома изражен градијент ваздушног притиска и јако јужно струјање, уз појачан југоисточни ветар. У кошавском подручју, у Поморављу и у Подунављу дуваће јак југоисточни ветар, на југу Баната са орканским ударима и до 120 километара на час. Кошава ће у петак и током викенда бити топлог карактера“, најавио је Ђурић.

У суботу ће у Србији бити суво и са сунчаним интервалима, док се у недељу у склопу циклона са северозапада очекује продор хладног фронта, уз кишу и уз мање захлађење. Кошава ће бити у слабљењу, а ветар у скретању на слаб северозападни. У току вечери и ноћи киша ће на планинама прећи у снег.

У понедељак ће бити мало свежије, пре подне са кишом, на планинама са снегом, после подне разведравање. Ветар слаб, западни и северозападни.

На подручју Тимочке и Неготинске крајине до краја ове седмице биће тмурно, хладно и магловито, што је и карактеристично током кошаве, када у овом крају скоро и да нема ветра или је веома слаб. Максимална температура биће од 0 до 5 степени. У наставку следеће седмице температуре у Србији биће изнад просечних вредности и током дана биће углавном око 10 степени, док се јутарњи мразеви не очекују.

Дакле, после веома хладног и сувог почетка децембра, прву половину децембра обележиће знатно топлије време, углавном без мразева и уз температуре више од просека. Праву зиму не треба очекивати до средине месеца. У другој половини децембра биће хладније, уз честа пролазна наоблачења, уз снег на планинама и кишу и падавине мешовитог карактера у нижим пределима, пренео је Б92.

 

Извор: rs.sputniknews.com