Србија

СРБИЈА УВОДИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Огласила се докторка Кисић и открила све!

Министарка за рад, запошљавање, ботачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба за борбу проти вируса корона казала је јутрос да је у установама социјалне заштите у овом моменту заражено више 2.000 корисника и 900 запослених.

Истакла је да се у последњих 10-ак дана тај број повећава, али зато што су за све установе обезбедили антигенске тестове, па се откривају и они који су асимптоматски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Причајући о новим мерама које су јуче донете на Кризном штабу, а које се односе на улазак наших и страних држављана за празнике од 20. децембра, проф. Кисић Тепавчевић рекла је за РТС је да су и даље најбоље мере превенције маска, дистанца и прање руку.

– То је најбољи начин превенције док не будемо имали масовну вакцинацију. Све се заснива на мерама које су нам познате, прање руку и ношење маски. Овај последњи пик је код нас почео нешто касније него у осталим земљама, и сада то покушавамо да сагледамо као предност и да сагледамо шта се десило у другим земљама – казала је проф. Кисић Тепавчевић.

Све друге мере, како је рекла, које се доносе само су допуна.

– Највише резултата даје када свесно избегнемо да одемо у простор где је велики број људи, када ставимо маску. То је дало највећи допринос. Свака породица треба да буде свој мали кризни штаб. То није пребацивање одговорности него свако од нас је карика у ланцу спречавању ширења инфекције. Ако спречимо да се ми инфицирамо и људи око нас – казала је она.

Јуче је дефинисано под којим условима могу да уђу у Србију наши и страни држављани.

– Увек када су празници имамо повећану флуктуацију путника. То јесте препознато као значајан фактор ризика и у складу са тим смо донели ове мере. Сваки страни држављанин мора да има ПЦР тест не старији од 48 сати, што се тиче наших пожељно је и да они дођу са тестом. Они који немају тест, иду у изолацију од 10 дана, коју могу да прекину кад ураде тест и добију негативан резултат – поновила је министарка.

На питање да ли се на јучерашњој седници Кризног штаба причало о увођењу полицијског часа казала је:

– Ми имамо, као што и сами знате, редовне састанке Кризног штаба једном или два пута недељно. Ми тада дискутујемо о свима аспектима. Поредимо ефекте мере, гледамо шта су друге земље урадиле, не само сада, већ увек разматрамо све могуће опције – казала је она, а на конкретно питање да ли ће бити уведен полицијски час само рекла:

– До петка су мере као што су биле.

Кисић Тепавчевић је рекла да у установама социјалне заштите има преношења вирус, али да има и оних у које он није ушао.

– Пандемија траје скоро 10 месеци. Људи који раде у њима практично живе у овим установама са ретким одласцима кући. То је велика пожртвавност. Последњих 10-а дана регуструјемо пораст регистрованих случајева. Али о чему се ради? Ради се да смо у свим установама обезбедили антигенске тестове и има доста откривених случајева, као и асимптоматских. Има и случајева, нажалост, где је тешка клиничка форма болести. Раде се и различите превентивне изолације, покушавамо да организујемо рад и у самим установама где се праве црвене и зелене зоне. Тренутно имамо нешто више од 2.000 особа који су корисници а који су позитивни и око 900 запослених – казала је она.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс / Телеграф.рс