Србија

Српска докторка открила! ВИРУС ЈЕ МУТИРАО И ЗАРАЗНИЈИ ЈЕ ОКО 70 ОДСТО! Ево шта је КЉУЧНО у ОДБРАНИ од новог соја КОРОНЕ!

Нови сој корона вируса у Великој Британији алармирао је стручну светску јавност, док пристижу вести о његовом ширењу у осталим земљама

Шта се заправо десило са вирусом па је постао инфективнији и како се може зауставити даља трансмисија, објашњава др Марија Гњатовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нови сој вируса који је детектован на југу Велике Британије, представља заразнију форму вируса Сарс-Цов-2. Вирус је митирао у оном делу своје протеонске структуре који је одговоран за интеракцију са ћелијама домаћина, у том смислу да омогућава лакши улазак вируса у ћелије оболелих. Процене су да је вирус заразнији за око 70 одсто од тренутно најзаступљенијег соја вируса, што доводи до десетоструко бржег ширења инфекције. Не постоје докази да овај сој вируса узрокује тежу клиничку слику код оболелих. Начин преношења овог соја вируса исти је као и за друге тренутно заступљене слојеве, те је поштовање препоручених епидемиолошких мера кључно у одбрани од ширења инфекције и када је у питању нови сој вируса – каже др Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

Напомиње да је до сада секвенцирано и доказано преко 12.000 мутација вируса Сарс-Цов-2.

– Међутим, већина њих има неутрални карактер, без утицаја на брзину ширења и тежину клиничке слике – додаје.

Нови сој, антитела и тестови

Појава новог соја короне навела је научнике на следеће истраживања.

– Тренутно се доста испитује нови сој вируса у лабораторији, испитује се утицај антитела створених у претходним инфекцијама на нови сој вируса и то колико це антитела бити успешна у одбрани од новог соја, као и утицај вакцина на нови сој вируса – прича др Гњатовић.

Како додаје, испитује се тренутно и утицај новог соја на дијагностичке тестове који су у примени.

Зашто је вакцина отпорна на нови сој вируса

Имајући у виду круцијални значај који вакцина има на заустављање пандемије корона вируса, појава новог соја забринула је све који су посумњали да ће ова промена негативно утицати на ефикасност ове заштите.

Очекује се да вакцине као и тестови буду ефикасни јер су базирани на примени више протеинских компоненти вируса, док мутација обухвата мањи сегмент вируса – објашњава наша докторка.

Важно је и објаснити шта саме мутације вируса представљају.

– Мутације се константно дешавају у природи, као последица умножавања вируса и случајних грешака које настају у том поступку, као последица интеракције са другим вирусима – истиче она и издваја још једну могућност:

– Мутације могу настати и као одговор вируса на примену вакцине у популацији, јер вирус тражи свој пут за опстанак и заобилажење имунског система домаћина.

У питању је природан процес и очекује се да такве мутације неће утицати на вакцину.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/блиц.рс