Србија

СРПСКИ ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ! Постоји пет знакова који указују да се оболели од ковида 19 обавезно јаве лекару! Ево шта треба да знате!

Постоји пет знакова који указују да се оболели од ковида 19 обавезно јаве лекару. Први знак су тешкоће у дисању. Нормалан број удисаја у минути је 12 до 16, а ако се тај број повећава на 25 до 30 то је један од битних знакова да се оболели јави лекару. Други знак су интензивне главобоље које не престају ни када се узимају аналгетици, следе повраћање које не престаје, дијареја и наравно висока температура, каже за РТС Александар Ивковић, радиолог из Ниша.

У изјави за Београдску хронику Ивковић каже да је проблем у самој болести. Ковид 19 је болест карактеристична по томе што пацијенти не знају да су болесни и шире и даље заразу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прве тегобе које осете су ситна температура, мале тегобе и учини им се да је то све лако. Онда се сваки дан стање погоршава и када већ буде касно јаве се лекару. Ради се о пацијентима који имају тежи облик. Око 80 посто пацијента има лакши облик болести“, каже Ивковић.

Према његовим речима има доста пацијената без симптома а да имају промене због коронавируса на плућима.

„Тај проценат није велики од два до пет посто али у сваком случају има пацијената који немају никакве тегобе а имају налаз на плућима“, истиче радиолог из Ниша.

То не значи, наглашава доктор, да би сви требали да снимају плућа. Одлука зависи од лекара који прегледа пацијента и он одлучује да ли је потребно снимити плућа или не, на основу лабараторије, општег стања пацијента.

„Још од јануара месеца када су Кинези послали прве снимке са скенера плућа могло је да се види да је налаз на плућима доста различит у односу на друге болести. У Италији су врло интензивно радили скенер плућа код скоро свих пацијената и дошло се до неких сазнања која нам сада помажу да дамо тачну дијагнозу“, објашњава Ивковић.

Истиче да су промене од ковида, које се виде на скенеру, врло специфчне и може се скоро са сигурношћу 100 посто рећи да ли се ради о ковиду или не.

Оболелима од коронавируса који се лече код куће поручује да је одмор најважњи, затим узимање више течности, и да ако се витамини узимају исхраном суплементи нису потребни.

За оне који не носе маске и тврде да корона не постоји Александар Ивковић каже да је то питање које је више за психологе и социологе.

 

 

 

 

Извор: РТС