Србија

СТРАДАО АУТО ДР ТИОДОРОВИЋА: Ево шта се десило…

Професору Браниславу Тиодоровићу, епидемиологу и члану Кризног штаба, данас је изгребан аутомобил док је био на састанку у Градској кући у Нишу.

Кад је изашао са састанка, др Тиодоровић је на површини свог црног аутомобила приметио огреботину дугачку око метар и по дуж предњих и задњих врата на страни возача. Оштећење је очигледно направљено металним предметом, можда ексером или кључем, и јасно је да није настало случајно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У изјави за “Блиц”, професор Тиодоровић каже да „не разуме како се поједини људи баве политиканством у току епидемије, уместо да сви будемо јединствени у борби против вируса“.

– Ја нисам политичар и не бавим се политиком! У све ово сам ушао чиста срца, а данас, поврх свега, доживљавам да ми изгребу ауто. Па докле? И зашто?! – каже др Тиодоровић.

Др Тиодоровић је огорчен и што се минулих дана нашао на удару појединаца у јавности да је „нестручан“, као и појединих политичара из опозиције који су критиковали то што је његова ћерка Даница, дерматовенеролог, која је у два налета лечила оболеле у ковид болници КЦ Ниш, постављена на место помоћника генералног директора КЦ Ниш за образовну и научно-истраживачку делатност.

„Тата продаје маглу народу, а за награду функција ћерки“, гласила је једна од таквих објава на друштвеним мрежама.

Др Тиодоровић каже да се, и када је својевремено била епидемија грипа, одазвао на позив тадашњег министра здравља Томице Милосављевића, „као и данас, када сам се као пензионер одазвао на позив председника у борби против короне“.

– Ја, који сам се усавршавао у Пастеровом Институту у Паризу, који сам прошао кроз 200 епидемија као лекар, да будем прозван да сам нестручан?! Извините, али мене то узнемирава. Последњих дана сам такође доживео да прозивају моју ћерку што је постављена на место помоћника генералног директора КЦ Ниш. Зашто неко, пре него што ишта каже, не провери нечију биографију, и моју и њену?! Њену стручност нико не може довести у питање у научним круговима, она има референце за обављање те функције. Чему све ово од народа који ја толико волим? – каже за “Блиц” професор Тидоровић.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић дипломирао је на Медицинском факултету 1976. године, био је дугогодишњи редовни професор Медицинског факултета и шеф Катедре за епидемиологију у Нишу, а дуги низ година био је на челу нишког Завода за јавно здравље, да би током деведесетих водио и Клинички центар Ниш.

У једном интервјуу за “Блиц” испричао је како се 1986. године нашао у Пастеровом институту у Паризу.

– Често су ме позивали на њихове симпозијуме на којима су обрађиване ретке болести, епидемије које су се дешавале у свету, поготово у Африци. Слушајући и учествујући у том раду у Пастеровом институту мени се чинило у почетку да то делује као нека претпостављена будућност. Данас, гледајући из ове ситуације у којој се свет налази, видим колико је то било оправдано. Добро је што сам имао прилику да тада чујем о новим заразама и о могућим епидемијама. Такође, тамо сам имао прилику да упознам људе попут Лика Монтањеа, као и његову екипу. Они су први успели да докажу вирус ХИВ-а, добитници су Нобелове награде. У више наврата боравио сам тамо, усавршавао се, и то искуство ми је помогло током читаве моје каријере, као и каснији одласци на начне скупове – испричао је тада Тиодоровић у интервјуу за “Блиц”.

Извор: Блиц