Србија

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Деца из Приштине, преко Србије, завршавају у Италији у мафијашким пословима!

Италијански тужилац за малолетнике у Трсту Леонардо Тамборини претходних дана подигао је узбуну због трговине децом са Косова и њихове злоупотребе.

Он је указао да је крање време да се тај проблем схвати озбиљно – “док не буде касно”, пренео је портал Косово онлине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сазнањима тог портала, Тамборини је о овом проблему и раније упозоравао, почетком ове године је због трговине децом с Косова обавестио званичан Рим, али је до данас реакција италијанских власти изостала. Италијански медији писали су о томе у фебруару, а пре неколико дана је прича поново актуелизована.

По подацима италијанске Владе, у току 2018. године са територије Косова ушла је укупно 481 малолетна особа без родитељске пратње, а у току 2019. њих 411. Овај феномен је посебно изражен у регији око Трста, где полиција потврђује да се најмање један случај уласка региструје сваког дана.

Сведоци наводе да пут креће из Приштине, преко Београда, Шида, а затим тајним прелазима преко брда све до Италије. Сведоци кажу да се кријумчари мењају на свакој граници, да имају одличне међусобне везе и да је забрањен разговор међу малолетницима.

Пре него што буду послати у заједнице, најчешће католичке домове, малолетници се, према прикупљеним информацијама, региструју у словеначкој студентској кући “Ђачки дом”.

Тужилац Суда за малолетнике у Трсту Леонардо Тамборини каже да је то мафијашки посао.

“Говоримо о послу мафије вредном најмање 100.000 евра месечно. Сва њихова путовања су организована и једини који се са њима бавио је приштински тужилац који је поднео захтев за достављање информације о томе шта се са малолетницима дешава у Италији”, рекао је он.

Равнодушност је нажалост обострана, и од стране приштинских власти али и локалне тршћанске заједнице која прихвата придошлице док год не ремете грађане Италије. Међутим, ове малолетничке групе све више постају девијантне и опасне за град, сматра тужилац.

Када постану пунолетни, постају део организованог криминала, шверца дроге и оружја, а главне руте су им Трст-Венеција-Милано. С обзиром да све више представљају опасност за италијанско друштво у које се никако не уклапању, тршћанско тужилаштво подигло је највећи степен националног упозорења да се овај ланац хитно прекине.

Док је тужилаштво показало разумевање за непоступање по овом питању због епидемиолошке ситуације, Тамборини је ових дана поново подигао узбуну како би проблем био схваћен крајње озбиљно.

У фебруару 2020. године је новинар италијанског листа “Л’Еспрессо“ боравио на Косову наводећи да је развијена “мафијашка мрежа специјализована за малолетнике без родитељске пратње, а да су многи родитељи спремни да своју децу пошаљу у Трст“.

Новинар је узео изјаве многих родитеља који су децу послали са “трговцима” у Италију наводећи да су их слали пре пунолетсва, а плаћали су између 3.500 и 4.500 евра по детету, када би им се, после отприлике недељу дана јавили из Трста. Како се наводи, свака породица почиње да прикупља овај новац када дете напуни 13-14 година, како би били сигурни да ће пре 18. рођендана моћи да оде у иностранство.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово онлине