Србија

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Докторка Грујичић: Млади умиру од короне само због ових разлога!

Огроман број заражених и не зна да има неку аутоимуну болест, која удружена са ковидом-19 доводи чак и до смрти, каже др Грујичић

Млади људи који су оболели од ковида-19 све чешће губе битку са овим вирусом због разних скривених аутоимуних болести, упозорила је професорка др Даница Грујичић!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи проблем је што велики број људи и не зна да има здравствених проблема, а камоли да је носилац неке од аутоимуних болести попут хашимота, псоријазе, лупуса, проблема са цревима… Тек када се нађу на удару неког јаког и подмуклог вируса, као што је ковид-19, долази до наглог погоршања здравља, компликација, тешких клиничких слика, нажалост и смртних исхода.

На удару млади

– Као лекар, неуроонколог, знам где могу да очекујем компликације код мојих пацијената и припремим се на то и предузмем све да избегнем компликације. Кодкороне не могу да схватим како толико младих умире, а који су наводно пре тога били здрави. Дубоко сам убеђена да је тешку клиничку слику, али и кобне последице код њих изазвало стање њиховог имуног система. Када бисмо сада уназад анализирали све те људе, ја сам убеђена да бисмо нашли неку аутоимуну болест за коју можда ни заражени нису знали да је имају – каже Грујичићева и напомиње:

– То је нешто што мора да нас забрине и на чему морамо да радимо. Болест је таква да се дешавају драстична погоршања здравственог стања из сата у сат. Значи, ви сада разговарате са пацијентом, након два сата јављају да су га реанимирали. Зато је веома важно да се грађани јаве лекару чим осете прве симптоме, јер је ток болести веома неизвестан.

Епидемија болести

Према њеним речима, у овој епидемији додатни је проблем што у нашој земљи тренутно влада епидемија кардиоваскуларних болести, онколошких, али и аутоимуних болести!

– Ви имате сада младе жене које тек после првог, другог, трећег спонтаног побачаја схвате да имају неку аутоимуну болест, а довољна је једна таблета да се оне добро осећају. Међутим, људи се вуку по болницама или никоме и не говоре, јер данас ме боли глава, сутра кичма, прекосутра колено, јер то су крајње нетипични симптоми. Зато, нажалост, када се споји таква болест са оваквом заразом долази до компликација и фаталних исхода – сматра наша саговорница.

Тело бурно реагује

Са тврдњама професорке Грујичић слаже се и инфектолог др Жарко Ранковић. Према његовим речима, поред лошег имунитета, аутоимуних болести или неких других хроничних обољења, фаталне последице код короне може оставити и само бурно реаговање здравог организма.

– Нема правила за њено деловање. Оно што јесте страшно јесте што због ње битку са животом губе и они млади и једри. Иако нису претходно били болесни, када такав вирус уђе у организам и почне да напада здрава ткива и ћелије, долази до снажног и бурног имуно одговора који доводи до тешке клиничке слике, али и фаталних последица – наглашава проф. др Ранковић.

Аутоимуне болести
* хашимото синдром (обољење штитне жлезде)
* псоријаза (црвенило и велике површине коже која се љушти, најчешће на темену главе, зглобова или као осип по целом телу)
* лупус (болест код које одбрамбени систем уништава органе и ткива, нарочито кожу, зглобове, крв, бубреге, срце, мозак и плућа)
* мултипла склероза (обољење централног нервног система, које се карактерише упалом и уништавањем нервних ћелија)
* упална болест црева

Антрфиле:
Симптоми аутоимуних болести
* Умор
* Бол у мишићима
* Отеченост и црвенило
* Температура
* Проблеми са концентрацијом
* Опадање косе
* Осипи

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс