Свет

СТРАВИЧНО САОПШТЕЊЕ СЕРГЕЈА ШОЈГУА: Америчка флота стиже, ево где ће бити ново бојно поље великих сила

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе повећавају присуство својих борбених бродова на Арктику, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

– Повећава се присуство америчких бродова у Арктичком региону – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима министра, НАТО доживљава Русију као своју главну претњу.

– Ове године се проширила географија изазова за нашу земљу, порасла је улога војне снаге у решавању међународних проблема. НАТО види Русију као своју главну претњу и јача војни потенцијал код њених граница – истакао је он.

С тим у вези, Шојгу је рекао да се интензитет америчког извиђања у близини руских граница 2020. године повећао за 15 одсто у поређењу са претходном годином.

– За 15 одсто је повећан интензитет извиђачких и демонстрационих акција америчких авиона и бродова близу руских граница у односу на 2019. годину – изјавио је министар.

Истовремено, Шојгу је на проширеном састанку колегијума руског Министарства одбране нагласио да су борбене способности оружаних снага Русије повећане за 13 одсто у 2020. години.

– Оружане снаге су испуниле све задатке намењене за ову годину. Њихове борбене могућности порасле су за 13 одсто. Осигуран је тражени ниво одржавања одбрамбених способности земље – додао је министар одбране.

Он се осврнуо и на изградњу најновије радарске станице „Јахрома“ у Севастопољу, рекавши да ће се са радовима започети 2021. године.

– Следеће године Министарство одбране треба да реши бројне приоритетне задатке. … Почети радове на изградњи радарске станице у Севастопољу – закључио је министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com