Србија

СТРУЈА ПОСКУПЉУЈЕ ЧЕТИРИ ПУТА ВИШЕ! Већи рачун стиже од јануара, иако је најављен за фебруар

Влада Србије на последњој седници је донела уредбу о увећању посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије у 2021. односно издвајања за обновљиве изворе енергије, и то са садашњих 0,093 динара по киловату утрошене струје, на 0,437 динара, сазнаје “Блиц Бизнис”.

То практично значи да ће због скока ове накнаде, рачуни потрошаћа већ у јануару наредне године бити већи, иако је поскупљење струје за домаћинства и мале купце од 3,4 најављено за 1. фебруара. Другим речима у обрачуну за јануар, поред старе цене за утрошене киловате, наћи ће се нови износ накнаде којим ће се подмиривати произвођачи обновљивих извора енергије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преведено на језик новца, примера ради, потрошач који је у новембру по основу подстицаја за повлашћене произвођаче електричне енергије, што је посебно дефинисана ставка у рачуну, за утрошених 798 киловата струје платио 74 динара, у јануару наредне године за исту ту потрошњу платиће 348 динара, што је четири и по пута више.

То је значајно већи износ од онога који ће га задесити након поскупљења киловата од 3,4 одсто јер по том основу рачун овог потрошаћа од 1. фебруара требало да се увећа за око 150 динара.

Наш извор из Немањине 11 тврди да је овако велико увећање било неминовност јер ова накнада није мењана уназад пет година.

– Влада је морала да прибегне овом потезу јер ова накнада од 2015. године је иста, односно износила је 0,093 динара по киловату. На увећању издвајања за ОИЕ је посебно инсистирао ММф, који је и након последње сесије препоручио да се ова накнада мора значајно увећати јер у противном прети опасност да се ЕПС додатно оптерети, односно да се разлика произвођачима мора намирити из њихове касе. Ово тим пре што се број ових субјеката који производе ОИЕ у последњих пет година значајно увећао а средства за њихово подмиривање су остала иста. То је сада промењено, односно на овај начин покушаће да се ова аномалија отклони – наводи наш саговорник.

Он додаје да увећање ове ставке јесте значајан удар на џеп потрошача али да се није могао избећи.

– Без те одлуке било би проблема у намиривању обавеза према повлашћеним произвођачима електричне енергије.То су међународне обавезе које је Србија предузела како би се подстакла производња зелених киловата и то мора да се поштује. Зато је ово увећање и веће него што ће мали купци и домаћинства плаћати за потрошене киловате. Треба да се зна да је ММФ тражио да се накнада за ОИЕ промени и у 2020. години али да је влада успела да ту обавезу одложи. Након последње сесије то није било могуће јер је ММф инсистирао да се ова накнада увећа- каже наш извор.

Из Владе Србије за “Блиц Бизнис” је потврђено да је 18. децембра донета Уредба о висини посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије у 2021. години и да ће она износити 0,437 динара по киловату утрошене струје.

У ЕПС пак нису желели да коментаришу ову одлуку владе јер је реч о издвајању које држава прописује а не органи ове компаније.

Извор: Блиц