Свет

Свет у неверици! Ову су Гејтсова предвиђања за 2021! ОТКРИО ШТА ЋЕ БИТИ СА КОРОНОМ!

Амерички милијардер Бил Гејтс досад је увек имао мрачна и песимистична предвиђања, која су се углавном обистинила.

Међутим, сада нам, неочекивано, открива 12 разлога, зашто би ипак требало да се радујемо светлијој будућности, која почиње у 2021. години. Остаје да видимо да ли је у праву?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Гејтс каже да је у последње време оптимиста и да ће се свет у 2021. опоравити од свих недаћа које су га снашле током 2020. године. Подсетимо, још 2015. он је предвидео пандемију, па се његова предвиђања не узимају здраво за готово.

Познато је да је Гејтс човек који је посветио много времена, али и новца борби против пандемије коронавируса, а његов најновији пост на блогу, открива шта ће све 2021. годину учинити бољом од 2020.

1. Брзи развој вакцине

Гејтс каже да брзина којом су фармацеутске компаније створиле и тестирале не једну, вец́ више вакцина, је довољна да покаже колико ће се ствари у наредној години брже и боље решавати.

„Људи никада нису постигли већи напредак у борби против неке болести у историји, као што је то постигао свет ове године када је сузбијање пандемије коронавируса у питању”, каже Гејтс, додајући да иначе прављење вакцина може потрајати читаву деценију. „Овај пут је створено више вакцина за мање од годину дана.“

2. Људи су прихватили да носе маске и физички се дистанцирају

Надамо да ће људи наставити да поштују ове мере, што значи да ћемо убудуће допринети споријем ширењу вируса и спашавају живота, док имунизација не буде готова, због чега ћемо бити здравији.

3. Заједничко решавање глобалних проблема

Чињеница, да је пандемија била глобална, а читаво човечанство допринело томе да масовна вакцинација крене што пре, охрабрује да ћемо и убудуће моћи да решавамо све велике проблеме широм света.

Нема тог проблема са којим нећемо моћи да се носимо.

4. Биће више вакцина

Раније ове године, Гејтс је говорио о својој намери да уложи милијарде у развој производних капацитета за седам потенцијалних вакцина, док је очекивао да ће само две од њих успети.

Сада, међутим, Гејтс тврди да развој две добре вакцине сугерише да ће и друге бити успешне.

“Са тако много компанија које имају другачије приступе, имамо много веће шансе да се вакцине покажу сигурним и ефикасним. Већ постоје две сигурне, а можда долази и више”, написао је.

5. Заједнички финансијски ризик

Један од главних разлога зашто је развој вакцина обично тако спор јесте финансијски ризик. Ипак Гејтс је рекао да инспирацију црпи из чињенице да се толико ентитета појачало да подели исти ризик.

„У неким случајевима то је била национална влада, као што су САД или Немачка“, каже он.

„У другим случајевима је то била група под називом ЦЕПИ, Kоалиција за иновације у приправности за епидемије, коју финансира наша фондација и неколико владиних и филантропских партнера.“

6. Постигли смо велики циљ: Производњу вакцина

Од вакцине до развоја постигли смо следећи велики циљ: Производњу. У ствари, светска производња вакцина у основи ће морати да се удвостручи у току једне године да би се задовољила потражња.

Један од разлога због којих је Гејтс рекао да овде види разлог за наду и захвалност, је развој „споразума из другог извора“, који повезују фармацеутске компаније преко граница.

„Тешко је проценити колико су необични ови споразуми са другим изворима“, написао је Гејтс. „Замислите да Форд нуди једну од својих фабрика да би Хонда могла да прави споразуме, е то вам је тако.“

7. Логистика дистрибуције вакцина

“Производња пет до 10 милијарди потребних доза је довољно тешка, али већ видимо да је следећа ствар са којом се треба позабавити – дистрибуција”.

„То је и логистичка и финансијска препрека“, истиче Гејтс.

Гејтс изражава наду да ће стручњаци то схватити и да ће богате земље помоћи сиромашнијим.

8. Пораз скептицизма

Чак и пре коронавируса, било је људи који су били скептични према вакцинама уопште, а превазилажење те сумње је наравно изазов.

„Не помаже ни то што постоје лажне теорије завере о вакцинама, а неке од њих које укључују Мелинду (Гејтсова супруга) и мене“, каже Гејтс, додајући да се нада да ће „кредибилни лидери – посебно политичари, лидери заједница, научници и породични лекари“ бити способни да превазиђу проблеме убеђивања.

9. Пораст третмана

Гејтс је напредак у терапији навео као једну од ствари на којима је заиста захвалан. Међу њима: стероиди попут дексаметазона и моноклонска антитела.

Слично као и вакцина, следећи изазови за нове терапије су производња и дистрибуција.

„Да би се носила с тим, наша фондација потписала је споразум из другог извора у којем ће Фуџифилм ‘Диосинтх’ произвести антитело које је развио Ели Лили“, написао је он у свом блогу.

„Ове дозе биће намењене земљама са ниским и средњим приходима и према томе ће се одредити цене.“

10. Испитивање напретка

Генерално, Гејтс је намеравао да развије мање инвазивне Цовид тестове.

“Уз мало среће, дани тестова на Ковид-19 који се гура у грло, ускоро ће бити готови”, написао је он.

Велики изазов у ​​САД је добијање резултата тестова довољно брзо да би били од користи. Али и ту има напретка.

“Само прошле недеље било је добрих вести на овом плану када је ФДА одобрила прву дијагностику коју људи могу користити код куће, без слања узорка у лабораторију. То делује као тест трудноће код куће”, написао је он .

11. Kорона је мање разорна у сиромашним земљама

„Погрешио сам у једном и то ме чини срећним, бар се надам да сам погрешио, а то је мој страх да ц́е коронавирус дивљати у земљама са ниским приходима“, написао је Гејтс.

У ствари, стопе случајева и смртности у субсахарској Африци су заправо испод оних у САД и Европи.

Међутим, ову добру вест ублажава чињеница да је преусмеравање ка ковиду у Африци “пореметило напоре за откривање и лечење ХИВ / АИДС-а, маларије, туберкулозе и других болести”, рекао је Гејтс. „Kао резултат тога, ковид-19 је остао ниско на списку болести опасних по живот.“

12. Глобална сарадња је нешто најбоље што нам се десило

“У целини, свет се ујединио у борби против пандемије и та солидарност и заједништво у овом ‘рату’ је нешто што пружа наду у боље сутра и у човечанство, као и у победу над свим другим глобалним изазовима који су пред нама.“

„Ова глобална сарадња је један од разлога због којих сматрам да ће година која је пред нама у сваком смислу бити боља, а не само по питању пандемије коју ћемо ставити под контролу“, написао је Гејтс.

„Такође, за крај, верујем да свет сада има прилику да у 2021. години предузме конкретне кораке у вези са једним од великих изазова нашег времена: климатским променама.“

 

Извор: Нова.рс