Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Стручњаци у САД траже озбиљну истрагу: “5Г може да изазове пад авиона”

С обзиром на то да је још релативно непозната, 5Г мрежа је и даље предмет како бројних стручних расправа, тако и теорија завере.

Ипак, Државна управа за вадухопловство САД, као и тамошње Министарство саобраћаја, упутили су један апел управо са стручне тачке гледишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, ове институције су затражиле да се привремено стопира увођење 5Г мреже у САД, док се не спроведе истрага о томе како би она могла да утиче на ваздушни саобраћај.

Како су објаснили, фреквентни опсег 5Г мреже је веома близу фреквенцијама које се користе за навигацију у авионима, а то би могло да доведе до разноразних несрећа.

Наводе и како би једна од потенцијалних последица, наравно, могао да буде и пад авиона, па самим тим и људске жртве.

Имплементација 5Г мреже у САД значи да ће она радити у спектру од 3,7 до 3,98 GHz. Суседни спектар, од 4,2 до 4,4 GHz се већ неколико деценија користи за рад алтиметара, односно радарских уређаја у авионима, који мере висину, преноси Defense News.

Стручњаци, зато, сматрају да би требало спровести темељно истраживање пре него што се настави са увођењем 5Г мрежа. С друге стране, Савезна комисија за комуникације САД не дели ово мишљење – они тврде како је размак између ова два фреквентна опсега довољан, и да не би требало да буде проблема.

 

Извор: Б92