Свет

Свет у шоку! АМЕРИКА УВОДИ САНКЦИЈЕ ТУРСКОЈ? Ердогана напокон стиже казна, обиће му се о главу сарадња са Русима

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп већ дуго одбија да уведе санкције Анкари због куповине руског противракетног система, али би Конгрес то могао да промени и натера његову администрацију да изрекне казне које су одавно прописане законом, пише часопис „Форин полиси“.

Капитол хил одавно врши притисак на Трампа да уведе обавезне санкције Турској, након што је Анкара купила руски противракетни систем С-400 јула 2019. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД су на овај потез брзо реаговале избацивањем Турске из програма борбених авиона Ф-35. Међутиим, Трампова администрација је застала пред увођењем санкција Анкари, док су неки савезници одлазећег америчког председника апеловали на Турску да не активира руски противракетни систем. Пентагон је упозорио да би С-400 могао лако да идентификује и обори борбене авионе Ф-35.

Закон који предвиђа увођење скупа од пет или више санкција Турској Трампу даје флексибилност да сам одреди у којој мери ће казне бити строге.

Два извора упозната са ситуацијом тврде да ће се она највероватније разрешити тако што ће Анкари бити уведене блаже санкције које укључују казне за представништво одбрамбених индустрија у Турској, док би председник Реџеп Тајип Ердоган и његова породица могли да буду поштеђени. Избегнуто би могло да буде и увођење строгих санкција турским банкама, за које експерти тврде да би могле да задају катастрофалан ударац економији у земљи, али и шире потресе у Европи.

Стручњаци тврде да би Трампова администрација могла да буде приморана да коначно уведе санкције Турској, након што је у октобру Анкара тестирала руски систем противракетне одбране, што је наишло на осуду Пентагона.

Трамп је увео санкције неким турским званичницима, али само како би обезбедио пуштање америчког пастора на слободу. Он је дуго одбијао да примени санкције на које обавезује закон из 2017. године, познат под називом Закон о сузбијању америчких противника санкцијама. Овај закон предвиђа увођење санкција оним државама које купују оружје од Русије и других непријатеља САД, а Трамп га је назвао „озбиљно мањкавим“.

Закон о овлашћењима за националну одбрану, који је прошао Представнички дом, могао би да примора Трампа да уведе санкције Турској уколико буде усвојен. Санкције Анкари могао би да уведе и новоизабрани председник Џозеф Бајден по ступању на дужност у јануару.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг