Србија

Туга! ПРЕМИНУО АРХИМАНДРИТ СЕРАФИМ: Верници се опростили потресним речима – таквих монаха у Србији више нема!

АРХИМАНДРИТ хаџи Серафим, духовник манастира Благовештење Рудничко преминуо је 22. децембра у 86. години жиота.

Архимандрит хаџи Серафим (световно име Живојин Миљковић), сахрањен је у овој светињи 24. децембра 2020. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај велики монах рођен је на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског 31. октобра 1935. године у богомољачкој породици у селу Дубница код Свилајнца. Године 1958. након одслуженог војног рока у Славонском броду, на празник Светог Василија Великог одлази у Миљков манастир, где проводи 7 месеци, а након тога и у манастир Тумане код Голупца. Из манастира Тумане одлази у манастир Јошаницу код Јагодине, где је провео 25 година. У манастиру Јошаници је замонашен добивши монашко име Јаков, након чега је рукоположен у јерођаконски, а потом и у јеромонашки чин. По благослову тадашњег Епископа шумадијског др Саве Вуковића, 1984. године прелази у манастир Благовештење рудничко у селу Страгари. У чин мале схиме замонашен је 2004. године од стране надлежног Епископа шумадијског Господина Јована добивши монашко име Серафим.

Остаће запамћен као велики духовник који је годинама свакодневно исповедао по неколико десетина верника из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, па чак и из Америке и Аустралије. Поред тога памтићемо га и као великог подвижника и молитвеника, који је све време свог монашког живота провео у искреној умно-срчаној молитви.

Један верник који је познавао оца Серафима се потресним речима опростио од њега.

– Свету Гору походим више од деценије; тамо сам био преко 40 пута. Обишао сам све манастире и скитове. Налазио скривене пећине и келије, лутао светогорским стазама и пустињама, сретао се са разним монасима, старцима и подвижницима… На Светој Гори нисам наишао ни на једног монаха, који је као наш отац Серафим. Али заиста. Такву детињу љубав, кротост и смирење, нисам видео на Светој Гори. Само код свог духовног оца. Таквих монаха у Србији више нема.

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс