Спорт Србија

Туга у Србији! ПРЕМИНУО НАШ ЗЛАТНИ ОЛИМПИЈАЦ!

Нова тужна вест за српски спорт! Остали смо без још једног златног олимпијца. Дејан Дабовић, бивши ватерполо репрезентативац, преминуо је у недељу увече у Београду у 77. години после кратке и тешке болести.

Како с правом истиче Ватерполо савез Србије – напустио нас је велики спортиста и стручњак, сјајан и у сваком друштву омиљен човек.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А Дабовић и није био било ко у нашем спорту. Рођен је 3. августа 1944. у Херцег Новом. За репрезентацију Југославије је играо 110 пута и постигао 53 гола. Највећи успех му је освајање златне медаље на Олимпијским играма у Мексико Ситију 1968. Има освојено злато и на Медитеранским играма у Измиру 1971. За национални тим је још играо на Светском првеству 1975. у Калију и годину дана касније на Олимпијским играма у Монтреалу.

Играо је за Јадран до 1968. када је прешао у Партизан. Са београдским клубом је 1968. и 1970. освајао првенство некадашње Југославије, а 1968. и 1969. тзв. „зимско првенство“. Каријеру је наставио у Приморју, а завршио у Соларису.

После тога се бавио тренерским послом у бројним клубовима у Југославији и Италији. Био је творац изванредне генерације Приморја која је изнедрила асове попут Владе Вујасиновића, али и Хинића, Бараћа…

Наш спорт је изгубио великог аса, а новим ватерполо генерацијама остаје да се угледају на примере понашања и рада које је управо Дејан Дабовић оставио за собом.

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс)